У зірки з сузір’я Ерідана вчені виявили три планети

15.02.2021, 17:30
94522

Міжнародна команда астрономів виявила відразу три нових світи, які в кілька разів перевищують Землю за розмірами і обертаються навколо молодої зірки.

Планети були виявлені на зображеннях телескопа TESS, зроблених в період з жовтня по грудень 2018 року, – пише Антон Ходоренко (НВ).

Читайте також: У системі Альфи Центавра виявлено планету

Подальші дослідження зірки TOI 451 і її планет включали спостереження, зроблені в 2019 і 2020 роках за допомогою космічного телескопа NASA Spitzer, який відтоді був виведений з експлуатації.

Молода зірка TOI 451, більш відома астрономам як CD-38 1467, розташована приблизно за 400 світлових років від нас у сузір’ї Ерідана. Її маса становить приблизно 95% маси нашого Сонця, але вона на 12% менша, трохи холодніша і випромінює на 35% менше енергії.

TESS виявляє нові світи, шукаючи транзити, невеликі регулярні затемнення, які виникають, коли планета проходить перед своєю зіркою.

Навіть найдальша планета TOI 451 обертається утричі ближче до зірки, ніж Меркурій до Сонця, тому всі ці світи досить гарячі і негостинні для життя. Оцінки температури коливаються від приблизно 1200 градусів за Цельсієм для внутрішньої планети до приблизно 450 C для найвіддаленішої планети.

«Цій системі всього 120 мільйонів років, і вона всього лише в 400 світлових років від нас, що дозволяє детально спостерігати за цією молодою планетною системою. А оскільки є три планети, які в 2−4 рази більші за Землю, вони являють собою особливо багатообіцяючі цілі для перевірки теорій про те, як еволюціонує атмосфера планет», — сказала Елізабет Ньютон, доцент кафедри фізики і астрономії Дартмутського коледжу.

Планета TOI 451 b обертається кожні 1,9 дня, вона приблизно в 1,9 раза більша за Землю, а передбачувана маса коливається від 2 до 12 мас Землі. Наступна планета, TOI 451 c, робить оберт навколо Землі кожні 9,2 дня, вона приблизно утричі більша за Землю і має масу від 3 до 16 мас Землі. Найдальший і найбільший світ, TOI 451 d, обертається навколо зірки кожні 16 днів, він учетверо більший за нашу планету і важить від чотирьох до 19 мас Землі.

Астрономи очікують, що планети такого розміру збережуть більшу частину своєї атмосфери, незважаючи на сильне тепло від найближчої зірки. Різні теорії еволюції атмосфери на той час, коли планетна система досягає віку TOI 451, пророкують широкий спектр властивостей. Спостереження за світлом зірок, які проходять через атмосфери цих планет, дає змогу вивчити цю фазу розвитку і може допомогти в обмеженні наявних моделей.
Міні-пристрій для відеофіксації. Запис на карту!318 грн
Суперціна на смартфон Motorola One Fusion+. Поспішайте!
Зручний, безпечний та стильний чайник від Xiaomi.
«Вимірюючи зоряне світло, що проникає в атмосферу планети на різних довжинах хвиль, ми можемо зробити висновок про її хімічний склад і наявності хмар або димки. Планети TOI 451 являють собою відмінні цілі для таких досліджень за допомогою телескопа Хаббла і майбутнього космічного телескопа Джеймса Вебба», — сказала Еліза Кінтана, астрофізик з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Мериленд.

Раніше НВ писав, що вчені виявили шість екзопланет, які обертаються навколо зірки TOI-178. П’ять зовнішніх слідують ритмічним орбітальним періодам, які пов’язані з планетами-сусідами.

Такий космічний танець називається ланцюжком резонансу, і його рідко можна побачити. Але він може дещо розповісти про те, як формуються планетні системи, впевнені астрономи.

П’ять зовнішніх екзопланет системи TOI-178 мають один з найскладніших резонансних ланцюжків, коли-небудь бачених — 3: 4: 6: 9: 18 (де внутрішня екзопланета в ланцюжку робить 18 обертів на кожні три витки зовнішньої).

Ця складність, на думку групи дослідників під керівництвом Адріена Леле з Університету Женеви і Бернського університету в Швейцарії, є ключем до історії системи.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com