Україна, ймовірно, модернізувала старі ракети до ЗРК С-200, щоб бити на 250 км, – Forbes

26.02.2024, 13:03
154774

Україна ймовірно змогла модернізувати старі радянські ракети 5В28 до зенітних комплексів С-200, що й дало змогу збивати російські літаки на значно більшій відстані, ніж це може робити американський Patriot, пише Forbes.

Читайте також: Болісна мирна угода сьогодні краще, ніж набагато болючіша завтра, якщо війна триватиме – Time

Після вже другого російського літака А-50, знищенного далеко від лінії фронту, експерти почали схилятися до думки, що Україна використовує системи С-200. Тільки ця система – з числа тих, які теоретично може мати Україна – здатна вражати повітряні цілі на відстані близько 250 км.

Forbes зазначає, що раніше вже були зафіксовані випадки застосування ракет 5В28 для ударів по окупованій територій та по території Росії. Але про можливість стріляти ними по повітряних цілях досі не йшлося. Уся справа в застарілості цих ракет.

Зенітно-ракетний комплекс С-200 був створений ще в 1960-х роках для перехоплення великих та відносно повільних американських бомбардувальників. Тож і сама ракета 5В28 є не дуже спритною, але потужною – боєголовка важить понад 200 кг.

Україна зняла свої С-200 з експлуатації ще в 2013 році — вони важкі та громіздкі, їх важко транспортувати — а також через високу вартість їх модернізації. Але за деякими даними незадовго до повномасштабного вторгнення Росії український уряд розглядав можливість відновлення деяких С-200 і модернізації їх за рахунок встановлення сучаснішої системи наведення на ціль.

Forbes зауважує, що під час ударів в режимі “земля-земля” реанімовані українські ракети 5В28 показали хорошу точність. Тож, можливо, ця модернізація справді відбулася.

“Тепер питання на мільярд доларів: скільки 5В28 залишилося в України? Військово-повітряні сили України могли володіти сотнями — навіть тисячами — ракет, коли зняли С-200 приблизно у 2013 році. Але великі, наповнені хімікатами ракети не існують вічно. Тому, можливо, українці отримали свіжі партії 5В28 від своїх союзників, які досі експлуатують С-200. Поляки, можливо. Або навіть болгари”, – пише Forbes.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com