Україна – лідер в Європі за смертністю через неправильне харчування

31.01.2019, 17:34
9920

В Європі Україна є лідером за смертністю через неправильне харчування. Науковці з Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині склали рейтинг країн з найбільшим рівнем смертності через серцево-судинні хвороби, пов’язані з неправильним харчуванням. Науковці проводили дослідження на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я. Про це повідомляє “Інформатор“, посилаючись на дослідження в European Journal of Epidemiology.

Читайте також: Отруєння у закладі швидкого харчування у Львові: кількість постраждалих зросла

Вчені проаналізували дані з 51 країни європейського регіону ВООЗ (разом з Туреччиною, Ізраїлем, з державами пострадянського простору, які географічно розташовані в Азії) за період з 1990 по 2016 рік.

На першому місці у рейтингу смертності від серцево-судинних захворювань, що викликані неправильним харчуванням, за відсотковим співвідношенням є Україна. В 2016 році рівень смертності з такої причини склав 38,2% від усіх смертей. З 15 колишніх братніх республік у першу 20-ку увійшли 14.

Після статистичного перерахунку з поправкою на вікову структуру населення України цей показник за 2016 рік склав 349 смертей на кожні 100 тисяч населення. Це найвище число в Східній Європі і четверте серед усіх досліджених країн. Гірше тільки в Узбекистані, Туркменістані та Киргизстані. А слідом за Україною йдуть Молдова, Азербайджан, Білорусь, Таджикистан, Казахстан, Росія і Грузія.
Автори дослідження підкреслюють, що жителі країн, які потрапили в антирейтинг, постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. За їх даними, найбільше смертей від серцево-судинних хвороб, викликали дієти з низким рівнем споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також з високим рівнем споживання натрію (в першу чергу солі).

У країнах Західної Європи ситуація значно краща, ніж в Азії та на Сході Європі. За даними вчених, Правильно харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю та Франції. У них країнах від серцево-судинних хвороб помирають від 43 до 46 осіб на 100 тисяч.

Стало відомо, що у країнах, де головною кухонною олією залишилася соняшникова (Україні, Росії, Румунії чи Болгарії), рівень смертності стабільно високий з 1990 року. У країнах же, які почали використовувати рапсове масло (Польща, Чехія, Естонія, Латвія, Литва), за цей період смертність від  хвороб серця різко впала.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com