Україна має бути готова, що Захід дозволить Путіну отримати бажане, – Newsweek

6.10.2023, 11:31
147833

Через зміну політичної ситуації в країнах-партнерах Україна ризикує втратити значну частину військової допомоги на тлі “виснажливого глухого кута” на фронті.

Читайте також: У РФ учителі та учні привітали Путіна із днем народження портретами Бандери (фото)

Про це пише Newsweek, аналізуючи політичні події останніх днів.

За словами колишнього спецпосланця США з особливих доручень у країнах колишнього Радянського Союзу Стівена Сестановича, на українців чекають попереду важкі бої і великі втрати. Але їх можна полегшити, надавши Україні більшу кількість зброї, зокрема і більш потужної.

“Те, що українці не вміють розрахувати, так це політичний ризик — можливість того, що якимось чином західні уряди після значної допомоги та значної риторики підтримки вирішать, що насправді краще дозволити Путіну отримати багато з того, що він хоче. Ще рік тому ця ідея видалася б незрозумілою більшості західних лідерів, а зараз?” — додав він.

У цьому контексті наводиться ситуація в США, де консенсус на передачу озброєння Україні все більше почав розколюватися, що призвело до драматичних подій останніх днів у Вашингтоні. І, напруженість, ймовірно, ще більше загостриться, оскільки США вступають у сезон виборів. Цього разу він буде особливо суперечливим.

“Байдену доведеться зважувати і орієнтуватися між суперечливими цілями – перемогою на виборах і збереженням високого рівня підтримки України. З іншого боку, Путін може робити ставку на те, що підтримка України з боку США з часом ослабне, і що йому просто потрібно продовжувати війну, принаймні протягом 2024 року — це не дуже хороші перспективи для закінчення цієї війни”, – каже Гельмут В. Гансер, німецький бригадний генерал у відставці, який раніше обіймав високу посаду в міністерстві оборони Німеччини та був радником послів Німеччини в НАТО та ООН.

Ще однією проблемою для України є поступове зниження інтересу до війни громадської думки на Заході. А відтак падає підтримка допомоги Україні серед пересічних американців та європейців. На думку аналітиків центру Chicago Council, ймовірно, цьому процесу сприяє відсутність суттєвих територіальних здобутків і втрат протягом цього року.

За словами керівника київського Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, якщо західна допомога істотно скоротиться, Україна буде змушена змінити стратегію і відмовиться від наступальних дій на користь стратегічної оборони.

“Якщо ми говоримо про війну на виснаження, то найкраще це робити, обороняючись, завдаючи ворогу великих втрат і накопичуючи ресурси для майбутніх наступальних дій. Можливо, таке накопичення ресурсів відбудеться навесні, і Україна зможе відновити активні наступальні дії. А до того часу нам потрібно вимотати ворога в обороні та знищити російські військові можливості в Криму”, – сказав він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com