Україна мобілізує більше чоловіків, але є серйозна проблема: гучна стаття Forbes

22.05.2024, 09:03
159049

Після місяців суперечок в Україні нарешті набув чинності новий закон про мобілізацію. Він знижує вік призову в армію від 27 до 25 років і передбачає покарання для ухилянтів.

Читайте також: Рада ЄС схвалила передавання нашій державі прибутків від російських активів

Як йдеться в матеріалі Forbes, очікується, що реформи значно розширять армію. Але для всіх цих нових військ не вистачає важкої техніки.

“Це проблема. Спитайте лише росіян, які втратили в Україні понад 15 тисяч одиниць бронетехніки і намагаються її замінити. Недаремно все більше росіян їдуть у бій у відкритих гольф-карах і старовинних військових тракторах 1950-х років з тонкою бронею”, — пише видання.

Демеханізація російських механізованих підрозділів, “ймовірно, призведе до повільнішого та обмеженішого просування, що перешкоджатиме загальному просуванню російських сил”, — пояснила українська аналітична група Frontelligence Insight.

Українські сили ризикують такою самою деволюцією. Міністерство оборони в Києві формує 10 нових бригад чисельністю 2000 осіб, розширює деякі батальйони в бригади, переводить легкообладнану територіальну бригаду до складу морської піхоти та додає артилерійську бригаду до Нацгвардії.

Загалом зміни можуть збільшити бригади сухопутних військ України приблизно на 10%. Армія формує п’ять нових піхотних бригад.

156-та, 157-ма, 158-ма та 159-та піхотні бригади не є мотопіхотними бригадами, тобто їм не вистачає гусеничної бронетехніки, якою йдуть у бій механізовані війська. Дефіцит важкої техніки в Україні настільки гострий, що одну нещодавно сформовану механізовану бригаду — 153-тю — фактично перевели з механізованої частини до піхотної.

Українці не зовсім готові їхати в бій на гольф-карах. Але це може змінитися, якщо дефіцит транспортних засобів погіршиться.

Відколи Росія розгорнула війну проти України, Київ отримав близько 7500 броньованих машин від своїх іноземних союзників, а також відновив з довгострокового зберігання тисячі старіших машин радянської епохи. Ці понад 10000 машин приєдналися до тисяч, які вже були на озброєнні на початку вторгнення.

На полі бою Україна втратила близько 5000 одиниць техніки, а попит на неї постійно зростає, оскільки українські Збройні сили збільшилися.

Сполучені Штати роблять свій внесок, щоб зменшити цю нестачу. Перші три пакети допомоги зі свіжого фінансування у 61 млрд доларів включали сотні бойових машин М-2, бронетранспортерів М-113 і броньованих вантажівок.

Але й цих сотень транспортних засобів замало. Можна з упевненістю сказати, що збільшення чисельності української армії значно випередило її механізацію. Те, що більшість новітніх бригад — це піхотні, тому підтвердження.

“Цей дефіцит механізації не є катастрофічним для України, якщо українські війська перебувають в обороні і не потребують швидкого просування під вогнем. Але якщо вони колись збираються піти в атаку і спробувати звільнити приблизно 17% території України, яку окупувала Росія, українцям знадобиться більше транспортних засобів для всіх тих нових військ, які вони мобілізують”, — пише видання.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com