Україна поінформувала США про рішення звільнити Залужного, – The Washington Post

3.02.2024, 10:05
153635

Влада України поінформувала адміністрацію США про рішенні звільнити головкому ВСУ Валерія Залужного, пише видання The Washington Post.

Читайте також: Залужний назвав Зеленському проблеми, які успадкує його ймовірний наступник – The Washington Post

Представники Білого дому не підтримали і не заперечили проти планованого відсторонення від посади генерала Валерія Залужного, заявивши, що це суверенний вибір президента Володимира Зеленського.

“Зеленський ще не видав офіційного указу, що оголошує про відставку Залужного, і невідомо, коли це може статися. Попереднє повідомлення Вашингтону, про яке раніше не повідомлялося, відображає впливову роль Сполучених Штатів як найпотужнішого військового і політичного покровителя України. Раннє попередження також дало Білому дому можливість переконати Зеленського переглянути ключове рішення, навіть незважаючи на те, що він вирішив не робити цього”, – йдеться в статті.

Як зазначає видання, відхід Залужного, однієї з найпопулярніших постатей у суспільстві, може вплинути на моральний дух військ і підірвати довіру західних донорів. Але будь-який крок США щодо оскарження рішення Зеленського, може розглядатися як надання неправомірного впливу.

Стівен Пайфер, експерт зі Східної Європи зі Стенфордського університету і колишній посол США в Україні, сказав: “Відчуття розколу на самому верху в Києві не йде на користь Україні, але американський уряд не повинен в це вплутуватися”.

“Президент має право вибирати кабінет так, як вважає за потрібне. Рішення має бути одноголосним із Зеленським, як і можливі наслідки”, – додала Аліна Полякова, президент Центру аналізу європейської політики.

Зеленський міг би відкласти прийняття рішення на невизначений термін, але це малоймовірно, кажуть люди, знайомі з його думкою, зазначає TWP.

“Недовіра між Зеленським та Залужним зростала через підозру в політичних амбіціях генерала, а також через розбіжності з ключових питань, включаючи мобілізацію 500 тисяч солдатів. На ході напруженої зустрічі у понеділок Залужний стверджував, що новобранці необхідні для успіхів на полі бою. Україні також необхідно підготуватися до втрат особового складу, які, як очікується, будуть зіставні з торішніми, сказав він”, – наголошується в статті.

Видання уточнює, що Зеленський відмовився від заклику Залужного провести мобілізацію 500 тисяч осіб, бо цей крок був би вкрай непопулярним і тому, що Україна не має грошей, щоб платити такій кількості військових зарплати та інші виплати без значного підвищення податків.

“Президент не вважає, що ця масова мобілізація чоловіків віком від 18 до 27 років є бажаною або виправданою на даному етапі”, – цитує видання людину, близьку до Зеленського.

Знайти заміну Залужному – серйозне завдання, зазначає газета. Одним із потенційних кандидатів є голова військової розвідки України генерал-лейтенант Кирило Буданов. Він має досвід роботи в спецназі, але не як командувач армії. Його призначення потенційно може сигналізувати про перехід до асиметричної тактики – як удари безпілотників углиб території Росії.

Але незрозуміло, чи хоче він цю посаду, сказав чоловік, знайомий із ситуацією: “Він любить свою роботу і, можливо, захоче продовжувати підривати будь-яку всячину в Росії”.

Інший варіант – Олександр Сирський, нинішній командувач Сухопутних військ. Йому чоловікові приписують керівництво обороною Києва у перший місяць війни, а згодом організацію успішного контрнаступу на північному сході Харківщини восени 2022 року.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com