Україна звернеться до Офісу прокурора МКС через катування звільнених полонених окупантами

17.04.2020, 10:10
69835

Звільнених з російського полону українців, яких повернули 16 квітня під час обміну утримуваними особами з ОРДЛО, окупанти роками катували, утримували в нелюдських умовах та підвали тортурам.

Читайте також: В Україні – рекордна кількість хворих на коронавірус за добу

Про це розповів начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Рудь, пише ТСН.

За його словами, відповідні факти є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права. Тому правоохоронці мають намір передати до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду докази про знущання над українськими полоненими. Для цього наразі з 20 звільненими українцями працюють прокурори. Крім того, цим займатимуться на національному рівні.

“Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі”, – сказав Юрій Рудь.

За інформацією ОГП, наразі за порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 КК України) вже притягнуто до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, стосовно 16 із них обвинувальні акти скеровані до суду.

Нагадаємо, вчора вдень відбувся перший етап обміну полонених в районі КППВ “Майорське” у Донецькій області. Україні повернули 9 людей. Обміни відбувались окремо у Луганській і Донецькій області, бо між так званими республіками зараз існує противірусний кордон.

Відтак, 20 людей ще опинились на свободі, всі вони вимушені пройти двотижневу обсервацію.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com