Українці розробили нові дрони “рій”, які зможуть змінити хід війни

23.06.2024, 15:00
160725

Українські розробники створюють безпілотники, здатні під час бою “розмовляти” один з одним і битися “роєм”, як одна команда.

Читайте також: Кличко привіз захисникам Вовчанська та Куп’янська дрони від громади Києва

Як розповів The Times один із київських розробників Сергій Крупієнко, незабаром його компанія випустить на передову нову раніше небачену розробку – штучно створений “рій” із семи дронів, здатних взаємодіяти один з одним і підривати танки, а також шпигувати за противником.

“Це еквівалентно появі парового двигуна на заводі роки тому. Наше основне завдання – змусити роботів вести бойові дії, а не людей”, – зазначив він.

Розробник зазначає, що такі роботи зможуть спілкуватися один з одним, ухвалювати рішення про те, хто з них атакує, хто збирає інформацію, – і вони робитимуть це швидше, ніж будь-яка людина.

За словами заступника міністра цифрової трансформації Олексія Борнякова, у “війні безпілотників” він бачить майбутнє конфлікту.

Він підтвердив, що Україна тестує технологію “рою”, принаймні, ще з однією компанією, крім компанії Купрієнка. Однак він наполягає на тому, що Україна не дозволить машинам-вбивцям стати “повністю автономними”, оскільки “людина має підтвердити ціль”.

Читайте також: Гармата і протитанкова ракета: Україна отримає передові ударні дрони від США

Водночас він визнає, що “технічно вони [безпілотники] можуть робити це самі”.

Так, він описує безпілотник, оснащений кулеметом, який можна запрограмувати на стрільбу тільки по росіянах “на підставі форми, яку вони носять”. Однак, за словами Борнякова, це не робиться “з етичних міркувань і з метою безпеки”.

Також, за його словами, безпілотники можуть “стріляти на поразку” в чітко визначеній зоні, де присутній тільки ворог.

“Американський експерт Singer вважає, що Україна, можливо, вже дозволила ШІ знищувати цілі без втручання людини. Він посилається на використання новітньої американської системи безпілотників, яка може ідентифікувати ворожі машини, навіть якщо вони замасковані, і передавати їхні координати іншим безпілотникам, які автоматично запускаються для їхнього знищення”, – пише The Times.

Купрієнко також заявляє про необхідність тримати “людину в курсі”, тобто, щоб людина-командир затверджувала кожну атаку. Але він визнає, що деякі командири захочуть перейти до повної автономності, щоб максимально використати потенціал рою дронів. Як і Борняков, він припускає наявність “зони ураження”, яка містить тільки ворожі цілі, у межах якої рій може атакувати на власний розсуд.

“Ми ведемо війну, – каже він, – і ми хочемо перемогти”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com