Українців номінували на Андерсенівську премію

9.02.2021, 12:50
94267

Двоє українських митців стали номінантами на Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена 2022. У довгий список претендентів на нагороду потрапили письменниця Галина Малик та ілюстратор Кость Лавро, – пише Gazeta.ua.

“Я не маю великих ілюзій щодо отримання премії, – каже Галина Малик. – Україна не належить до країн із вибудуваною системою пропаганди сучасної дитячої книжки. Сучасної – адже премія присуджується лише живим письменникам. Але це чудово, що Національна секція IBBY (International Board on Books for Young People. – Gazeta.ua) у нас запрацювала. Знаю, що також номіновано українських авторів і на премію Астрід Ліндгрен. Тобто йдеться про те, що Україна почала виходити на міжнародну арену й у сфері дитячої літератури.

Читайте також: Українка отримала “Оскар” в престижній номінації (фото)

Це не лише імідж для літератури. Будь-яка увага світової спільноти до України зараз нам допоможе у війні з Росією – навіть премія у сфері літератури для дітей”.

Загалом у лонглисті 62 номінанти – письменники та ілюстратори – з 33 країн. Шортлист оприлюднять у січні 2022-го. Переможців оголосять у квітні 2022-го.

Премія імені Андерсена – одна із найпочесніших нагород світу для дитячого письменника та ілюстратора дитячих книжок. Її також називають “Нобелівською премією у сфері дитячої літератури”. Заснована 1956 року з ініціативи президента Міжнародного комітету з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО Єлли Лепман. Вручають не за окремий твір, а за творчий доробок автора.

Жоден українець не здобував цієї відзнаки. 1979-го до Почесного списку премії внесли Всеволода Нестайка.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com