Українців попередили про небезпечні листи в електронній пошті

3.02.2022, 23:05
110655

На електронні скриньки українців стали приходити листи від шахраїв. У цих листах зашифровані приховані шкідливі програми, а відправником вказана Національна служба здоров’я України.

Читайте також: “Буде для вас уроком”: у Житомирі шахраї через доставку Justin вкрали 114 тисяч у родини ветерана АТО

Як можуть виглядати такі листи та чому не можна їх відкривати, розповіли на сайті Житомирської обласної ради.

Повідомляється, що листи приходять нібито від Національної служби здоров’я України. У них міститься ZIP-архів, який розміщений на публічному сервісі Discord.

У цьому ZIP-архіві знаходиться документ-приманка і два ідентичних файли-ярлика, які при відкритті на комп’ютері жертви автоматично дають команду до завантаження і запуску шкідливої програми OutStreel.

Ця програма забезпечує пошук і крадіжку документів на комп’ютері жертви, а також завантажує і запускає ще одну шкідливу програму – SaintBot.

Урядова програма реагування на комп’ютерні Надзвичайні події в Україні CEPT-UA зафіксувала факт масового поширення електронних поштових повідомлень, що містять посилання на захищені паролем RAR-архіви або ZIP – архіви.

Читайте також: “Ковідна тисяча”: як шахраї знімають з банківських карток українців всі гроші

Назва файлу може виглядати як судовий запит з порядковим номером документа. Також документи можуть бути розміщені на публічних сервісах Google Drive і DropMeFiles.

При завантаженні та розпаковуванні цих документів на комп’ютерах жертви встановлюється програма Remote Utilites. Небезпека цієї програми в тому, що вона надає прихований віддалений доступ до пристрою стороннім особам.

Варто відзначити, що подібні листи відправляються не тільки на корпоративні електронні скриньки, а й на особисті електронні пошти українців.

Уважно переглядайте пошту і не відкривайте вкладення від невідомих адресатів, особливо, якщо лист позначено як “важлива інформація”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com