Українцям хочуть заборонити водити авто та виїжджати за кордон через борги за комуналку

4.12.2020, 21:15
90819

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт про реструктуризацію заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, який передбачає, серед іншого, заборону на виїзд за кордон для боржників з оплати житлово-комунальних послуг до моменту погашення заборгованості.Про це свідчить інформація на сторінці відповідного законопроєкту №3613.

Читайте також: “Тарифи знизили, а комуналка виросла”: як українців дурять із платіжками

“Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг” (№ 3613), поданий народними депутатами України Лабою Михайлом, Кривошеєвим Ігорем, Костюх Анатолієм”, – сказано в рішенні комітету.

Також 3 грудня зареєстровано проєкт постанови Верховної Ради про прийняття законопроєкту №3613 за основу і його доопрацюванні до 2 читання.

Згідно з положенням документа, передбачена реструктуризація заборгованості споживачів за житлово-комунальні послуги, що склалася перед керуючим будинку, виконавцями житлово-комунальних послуг станом на 1 жовтня 2020 на розмірі, визначеному Кабінетом Міністрів за видами житлово-комунальних послуг.

Читайте також: В Україні здорожчає комуналка

Термін реструктуризації – 5 років.

На споживачів, які підписали договір реструктуризації, буде поширюватися порядок нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги.

При цьому заборгованість споживачів, які протягом одного місяця з моменту перевищення встановленої Кабміном загальної суми заборгованості за видами житлово-комунальних послуг перед відповідним керуючим, виконавцем житлово-комунальної послуги не уклали договір про реструктуризацію заборгованості й не платять поточних платежів, стягується за рішенням суду.

Крім того, законопроєкт передбачає обмеження виїзду за кордон для боржників по оплаті житлово-комунальних послуг до моменту погашення заборгованості.

Також пропонується застосовувати до боржників такі санкції, як тимчасове обмеження права керування транспортними засобами, права користування вогнепальною зброєю і права полювання.

При наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за рік, передбачено накладення на споживача штрафу в розмірі 20% від заборгованості, при перевищенні суми платежів за 2 роки – в розмірі 30% від заборгованості, при перевищенні суми платежів за 3 роки – в розмірі 50% від заборгованості.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com