Українцям компенсують підвищення тарифів

29.01.2021, 14:21
93802

Верховна рада внесла зміни до державного бюджету на 2021 рік щодо виплати субсидій через подорожчання електроенергії. Зміни передбачають відкриття нової бюджетної програми Міністерству соціальної політики України у сумі 1,4 млрд гривень.

Читайте також: Місія Міжнародного валютного фонду продовжила роботу в Україні

Відповідний закон був ухвалений 29 січня (законопроект №4672), пише РБК-Україна.

Кошти на нову програму виділили з передбачених видатків загального фонду держбюджету на субсидії (36,6 млрд гривень).

Хто отримає субсидії

Згідно з законом, Кабінет міністрів у тижневий строк повинен визначити порядок надання компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії:

населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості),

населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості),

багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.

Зміна джерела коштів

Раніше Кабмін ухвалив постанову про виділення коштів на компенсацію в сумі 1,4 млрд гривень. Однак ці кошти планувалося отримати зі спеціального фонду держбюджету, доходи якого не є постійними. Таким чином, ухвалення закону гарантує виплату субсидій.

Під час засідання уряду 27 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що компенсації будуть призначені в автоматичному режимі і за ними не потрібно звертатися. Водночас новий закон містить норму, за якою Кабмін повинен ухвалити новий порядок щодо виплат цих коштів.

Чи вистачить коштів на субсидії

Під час виступу в Раді 28 січня в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заяви, що обсягу коштів, які закладені в держбюджеті-2021 на субсидії, вистачить до кінця опалювального сезону. Водночас уряд може звернутися за додатковим ресурсом навесні.

Раніше у Міністерстві соціальної політики заявляли, що через підвищення тарифів на субсидії у 2021 році додатково потрібно 10 млрд гривень.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com