Уряд змінив принцип формування ціни на газ для населення

28.01.2020, 12:11
61186

Кабінет міністрів обмежив ціну продажу “Нафтогазом України” природного газу населенню і теплокомуненерго середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF. Про це йдеться у постанові уряду від 24 січня, оприлюдненому на Урядовому порталі,  повідомляє Економічна првда.

Читайте також: Дві платіжки замість однієї: як українці платитимуть за газ у 2020 році

“З 1 січня 2020 року НАК “Нафтогаз України” здійснює продаж/постачання природного газу… за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема, враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) природного газу на наступну добу поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період 1-22 числа місяця постачання газу відповідно до інформації біржі Powernext/EEX, різницю (спред) між ціною на хабі TTF та кордоні України і тариф на послуги транспортування природного газу для точки входу в Україну на міждержавному з’єднанні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною”, – йдеться у тексті документа.

Також зазначається, що з 1 січня ціна придбання природного газу не може бути вищою за ціну продажу газу, визначену вказаним вище положенням, за вирахуванням торговельної надбавки (націнки) НАК “Нафтогаз України” на рівні 1,917 відсотка зазначеної ціни.

За задумом уряду, такий механізм в короткостроковій перспективі повинен сприяти зниженню цін на газ для населення.

Читайте також: В Україні знизилися ціни на автогаз

“Прив’язка до біржі означає, що ціни на газ для населення будуть плаваючими і змінюватися в залежності від ринкових тенденцій”, – повідомив ЕП співрозмовник в Кабміні.

“В рамках нового механізму протягом трьох тижнів буде визначатися середня ціна на хабі TTF і 1−го числа кожного місяця буде встановлюватися на наступний місяць з урахуванням додаткових витрат”, − додає він.

Таким чином, ціна на газ для населення в рамках механізму PSO буде формуватися з урахуванням котирувань на хабі TTF плюс різниця в рівні цін між TTF і кордоном України плюс плата за вхід в українську ГТС плюс торгова націнка і вартість капіталу Нафтогазу.

Наприклад, якщо вартість ресурсу на TTF в січні становитиме приблизно 3,3 тисячі гривень за тисячу кубометрів, то з іншими компонентами оптова ціна буде на рівні приблизно 4,7 тисячі гривень за тисячу кубометрів без ПДВ або 5,64 грн за 1 кубічний метр з ПДВ.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com