В МОЗ розповіли про ситуацію з онкологічними хворобами в Україні

7.06.2020, 17:20
74776

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Про це повідомила прес-служба Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я на сторінці у Facebook.

Читайте також: Степанов назвав медреформу Супрун “вбивством медичної системи”

“Наразі на обліку в країні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії. З кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання. 7 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак. У тих, хто поборов онкозахворювання, є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу”, – наголосили в ЦГЗ.

Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, у ЦГЗ радять дотримуватися правил здорового харчування, бути фізично активними та уважно слідкувати за станом здоров’я.

“Надмірна вага збільшує ризик рецидиву. Проконсультуйтесь з лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують: фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів з високим ступенем переробки та червоного м’яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі із високим вмістом жиру, крохмалю або цукру. Не використовуйте біологічно активні добавки для профілактики раку”, – наголошується в повідомленні.

Читайте також:  МОЗ назвали епіцентри коронавірусу в Україні

Також необхідно відмовитися від шкідливих звичок. За даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння. Відмовившись від куріння, можна зменшити ризик розвитку раку на 70%.

“Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може збільшити ризик рецидиву”, – зазначають у ЦГЗ.

Також медики радять контролювати час, що проведений на сонці.

“Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня. Щодня використовуйте сонцезахисний крем SPF з рівнем захисту не менш як 30”, – додали у Центрі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com