В НБУ назвали причини зміцнення гривні

20.08.2019, 19:30
38157

Національний банк України пов’язує зміцнення національної валюти України з підвищенням попиту нерезидентів на українські активи, сприятливими умовами торгівлі для українських експортерів, надходженнями від трудових мігрантів та низьким обсягом виведення дивідендів за кордон.

Читайте також: Курс валют на 19 серпня: долар знову здешевшав

Про це заявив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб під час круглого столу в Києві, передає “УНІАН”.

“Є кілька чинників, які сприяють тому, що гривня зміцнюється щодо долара США. Перший фактор, зрозуміло, це поведінка нерезидентів. Ми бачимо, як вони збільшили попит на українські активи, насамперед на ОВДП”, – сказав Сологуб.

За його словами, також серед позитивних чинників – сприятливі умови торгівлі для українських експортерів, стабільні надходження валюти від трудових мігрантів та більш низький обсяг виведення дивідендів за кордон, ніж у минулому році.

Читайте також: Курс валют на 18 серпня: гривня зміцніла, а долар знову впав в ціні

Крім того, як зазначив Сологуб, є психологічний фактор – сприятливі очікування бізнесу, що підтверджується більш низьким обсягом репатріації дивідендів іноземним інвесторам на тлі повного скасування Нацбанком обмежень на їх виплату.

Гривню тривалий час зміцнювали, зокрема, інвестування в облігації (зростання в 11 разів від початку року, що забезпечило вливання валюти). Так, 30 липня, після аукціону з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) було залучено найбільшу цього року суму в гривнях – 17,2 млрд гривень, з яких майже 11 млрд грн залучено в 5,5-річні інструменти в гривні. На курс впливали сприятливі ціни на українську сільськогосподарську продукцію та метал, а також високий урожай. Водночас Національний банк викуповує надлишок доларів, збільшуючи резерви рекордними темпами, іноді скуповуючи з ринку по кілька сотень мільйонів доларів на день.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com