В ОП зібрали найбагатших людей України перед вторгненням РФ: про що говорили з Зеленським

5.09.2022, 12:01
126902

Перед повномасштабним вторгненням РФ до України, близько 17:00 23 лютого, в Офісі президента зібрали власників 50-ти найбільших компаній, олігархів і топменеджерів.

Читайте також: ЗСУ поцілили у склад окупантів у Херсоні: будівля належала колаборанту Сальдо

Володимир Зеленський зайшов до зали стурбованим, коротко виступив на камери і попросив пресслужбу вийти. Під час неформальної бесіди він зазначив, що зібрав усіх не для того, щоб просити гроші. Президент закликав підтримувати економіку України та свої колективи, що наразі дуже важливо. Про це повідомляє “Українська правда“.

“Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб вирішити конфлікт дипломатичним шляхом”, – сказав Зеленський.

Далі президент передав слово силовикам. Один із перших говорив міністр оборони Олексій Резніков. Однак, зі слів присутніх, його виступ більше нагадував “мотиваційний спіч тренера особистісного росту”.

Далі слово тримав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Впевнено і достатньо жорстко він доповідав про підготовку збройних сил та наголошував, що “армія готова до будь-якого розвитку подій”. Після зустрічі деякі з її учасників погоджувались між собою, що найбільше їх заспокоїв Залужний своєю впевненістю.

Після силовиків мікрофон увімкнув Рінат Ахметов. На відміну від інших бізнесменів, які перебували в хорошому гуморі, найбагатший українець виглядав знервованим.

“Я такого Ріната ще не бачив. Він розчервонівся і кілька разів повторив: “Найважливіше – це зберегти наших людей”, – поділився спогадами з журналістами представник крупного бізнесу.

Після Ахметова про важливість миру говорив Віктор Пінчук, а згодом слово взяв Вадим Новинський, який звернувся у бік президента: “Ми робимо все можливе, щоб віднайти мирне рішення”.

Бізнесмени, які виступали, по колу повторювали слова про важливість миру. Присутнім ставало нудно. Деякі бізнесмени почали шепотітися між собою. Серед них виділялися брати Суркіси, які сиділи практично навпроти Зеленського.

Читайте також: Зеленський другий день поспіль проводить засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

Кільком своїм сусідам Суркіси тихо передали: “О четвертій ранку все почнеться”, очевидно, маючи на увазі наступ росіян. Однак у мікрофон цього не повторили.

Черга на виступ перейшла до тих, хто сидів за межами столу. Слово взяв співзасновник “Monobank” Олег Гороховський, який запропонував владі якомога швидше підняти грошове забезпечення для військовослужбовців.

“Для того, щоб люди були готові захищати, вони мають бути вмотивовані. Правильно було б поставити зарплату умовно у 100 тисяч гривень, і тоді людина розумітиме, за що вона ризикує”, – переказали журналістам слова Гороховського.

Цю ідею підтримали всі, вона особливо сподобалася Зеленському. На годиннику наближалася 19:00 і президент запропонував закінчувати зустріч – мовляв, “треба далі працювати”. Під кінець заходу Зеленський повернув голову ліворуч і згадав, що поруч із ним сидить прем’єр-міністр.

“Ще Денис Анатолійович нічого не говорив, треба дати слово прем’єру. Маєте що додати?” – звернувся до Шмигаля президент.

“Я повністю погоджуюся з усім, що ви сказали”, – запевнив прем’єр.

Читайте також: До кінця року пенсії підвищать ще двічі: роз’яснення ПФУ кому та наскільки

Після 19:00 олігархи та топменеджери почали залишати будівлю ОП. 

Хтось намагався вийти непоміченим та чим швидше заскочити у свій автомобіль, щоб оминути журналістів у дворі Банкової. Хтось навпаки йшов на камери та переказував, що команда президента намагається не допустити ескалації, мовляв, “Зеленський запевнив, що все буде добре”. Однак ніхто з них не проявляв стурбованості. Навпаки, скидалося на те, що після зустрічі з президентом бізнесмени виходили заспокоєними.

Нам тоді ніхто не сказав, що буде повномасштабна війна. Навіть натяку не було! Ви думаєте, ми б так вальяжно і радісно виходили з Офісу тоді? Я б не витрачав часу на розмови під ОПУ чи якісь другорядні справи, а сім’ю вивозив би“, – емоційно пригадав вечір 23 лютого один із відомих топменеджерів у розмові з журналістами.

Керівник ГУР МО Буданов відповів, чому на зустрічі з бізнесом він не озвучив інформацію розвідки про плани президента РФ Володимира Путіна.

“У них, на відміну від депутатів, немає доступу до держтаємниці, тому ми не могли все сказати. Але я досить прямо говорив, так що рівень загрози було нескладно зрозуміти“, – сказав Буданов.

Більшість учасників зустрічі насправді не хотіли вірити у попередження голови ГУРу, віддаючи перевагу більш зручним заспокоєнням президента та інших силовиків. Це стосувалось навіть найбільш поінформованих людей країни.

Наприклад, олігарх Рінат Ахметов після зустрічі в Офісі президента поїхав не в аеропорт, а в лазню, де до глибокої ночі випускав пару і переконував друзів, що ніякої війни вранці не буде.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com