В Україні дефіцит картоплесховищ становить 80% від потреби

30.12.2020, 17:25
92263

Серйозною проблемою для українських картоплярів є дефіцит сучасних картоплесховищ. Наявні потужності картоплесховищ придатні для зберігання лише 300 тисяч тонн картоплі.

Про це розповів під час прес-конференції “Картопляні фарби внутрішнього ринку України” Сергій Рибалко, віце-президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК), повідомляє agronews.ua.

Для повноцінного забезпечення внутрішнього ринку картоплею та розвитку експортного потенціалу Україна має стимулювати розвиток промислового картоплярства.

Наразі, українські картоплярі ставлять собі за завдання вийти на наступні показники:

– 850 тис. тонн продовольчої картоплі;

– 210 тис. тонн насіннєвої картоплі;

– 160 тис. тонн картоплі для виробництва чипсів;

– 100 тис. тонн виробництва картоплі для фрі (наразі всю картоплю фрі Україна імпортує і переважно з Польщі. – Ред.)

Такі показники необхідні для того, щоб розвивати в Україні власну переробку.

За інформацією Сергія Рибалка, Бельгія переробляє майже всю картоплю, яку вирощує, а Україна – лише 10% від вирощеної промисловим способом.

Але ці амбітні цілі неможливо реалізувати, якщо не подолати дефіцит картоплесховищ, які до того ж, у своїй переважній більшості, є технологічно застарілими.

“Потрібна дотація на будівництво сховищ. Це проходили усі країни, які є промисловими виробниками картоплі. Тож картоплярі пропонують запровадити держдотації у розмірі 30% відшкодування вартості будівництва нових об’єктів для зберігання картоплі, але не більше 20 млн грн одному одержувачу”, – підкреслив Сергій Рибалко.

За наявності держпідтримки реально за 5 років збудувати сучасних картоплесховищ на 300-350 тисяч тонн одночасного зберігання.
Також картоплярі говорять про необхідність надання держпідтримки на придбання обладнання для передпродажної підготовки картоплі.

“На сьогодні торговельним мережам не вистачає вітчизняної митої картоплі для задоволення потреби внутрішнього ринку України ”, – зауважив віце-президент УАВК.

Сергій Рибалко висловив сподіання, що аграрний комітет Верховної Ради України підтримає ініціативи картоплярів, адже Держпрограму з розвитку промислового картоплярства на 2021-2025 рр підготовлено, але остаточне рішення буде за парламентаріями.

Також агровиробники звертають увагу суспільства, що напрацьовані напрямки підтримки є не програмою компенсації, а програмою розвитку, адже ці кошти підуть на розбудову промислового виробництва картоплі, створення нових переробних потужностей, понад 12 тис. робочих місць, детінізацію галузі і збільшення надходжень до держбюджету на суму понад 3,5 млрд грн.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com