В Україні дозволили щеплюватися бустерною дозою людям від 60 років: яку вакцину вводитимуть

4.01.2022, 18:32
108676

В Україні дозволили робити бустерну дозу вакцини проти коронавірусу людям віком від 60 років. Відповідний наказ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Читайте також: У Франції виявили новий штам коронавірусу

Як розповіли у пресслужбі МОЗ, літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися до цього.

Оптимальний період введення бустерної дози – від 6 до 9 місяців.

Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Наприклад, якщо перші два щеплення було зроблено вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, то бустерну дозу рекомендовано вводити вакциною Comirnaty/Pfizer.

За відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Після отримання бустерної дози дія COVID-сертифіката буде подовжена.

Також в Україні, за рекомендацією Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), змінили схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19, згідно з якими вакцину CoronaVac тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer).

Крім того, після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca. Мінімальний інтервал між дозами – 28 днів.

Щодо вакцинації вагітних, то жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna, кажуть у МОЗ.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com