В Україні готують скасування фіксованого курсу долара: аналітик назвав терміни

19.07.2023, 19:33
143897

В Україні планується перехід із фіксованого курсу долара до плаваючого. Ця мета вказана в оновленій стратегії Національного банку України. І, ймовірно, фіксований курс можуть скасувати на початку 2024 року.

Читайте також: В Києві банк допомагав онлайн-казино “відмивати” мільярди коштів

Такий прогноз озвучив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. Він нагадав, що стратегія є частиною домовленостей України та Міжнародного валютного фонду.

“Один момент, на який я хотів би звернути особливу увагу в цьому документі, – те, що написано між рядками, а саме фокус на перехід до плаваючого курсу. Зараз офіційний курс долара є фіксованим до гривні, і приблизно рік тому його переставили з 29 грн на поточні 36 грн. І дуже багато хто робив для себе прогнози, чи буде ще один подібний крок щодо перестановки курсу на новий фіксований рівень. Швидше за все, його не буде, принаймні я так читаю цей документ”, – зазначив Демків.

За його словами, замість перегляду фіксованого курсу у бік підвищення Нацбанк ухвалить рішення “відпустити” гривню. Однак це станеться не дуже скоро.

“Не впевнений, що до кінця цього року, можливо, десь на початку наступного нас чекає перехід до ситуації, коли ЗМІ знову щодня оприлюднять курс НБУ, і він змінюватиметься. Напевно, не дуже різко, враховуючи всі обмеження, які ще існують, але поступово він коливатиметься в обидві сторони”, – спрогнозував Демків.

При цьому в НБУ конкретних термінів переходу до плаваючого курсу долара не встановлюють, про що заявляли неодноразово. У Нацбанку запевняють: на такий крок підуть лише за умови наявності відповідних макроекономічних показників.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com