В Україні “накрили” банду, яка виготовляла фальсифіковані ліки

26.03.2020, 13:50
67617

Правоохоронці блокували діяльність банди, яка причетна до підпільного виготовлення та продажу фальсифікованих медпрепаратів в усій Україні.

Читайте також: У Вінниці через хвору на коронавірус медсестру на карантин закрили пологовий будинок – ЗМІ

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Злочинну схему налагодили кілька мешканців Харкова, а також один із приватних столичних дистриб’юторів лікарських засобів.

Від 2016 року “ділки” організували кустарне виробництво препаратів, які застосовують для лікування пацієнтів із захворюваннями ендокринної системи, а також знеболювальних засобів.

Цех облаштували в орендованому приміщенні у промисловій зоні Харкова. Збували фальсифікат під виглядом продукції відомих вітчизняних виробників фармпрепаратів через інтернет-ресурси та аптечні мережі.

За попередніми підрахунками, щорічно вони торгували підробками на 15 мільйонів гривень.

Трьох фігурантів справи, зокрема й представника фірми-дистриб`ютора, правоохоронці затримали в Києві та Харкові.

За адресами проживання учасників групи, а також за місцем виробництва фальсифікату правоохоронці вилучили сировину, контрафактну продукцію, обладнання, документи та носії інформації, що містять дані про оборудки зловмисників.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 321-1 (фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України, затриманим оголошено про підозри. Наразі вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії для встановлення інших осіб, задіяних у протиправній діяльності та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

За даними ВООЗ, фальсифікована медична продукція зустрічається серед препаратів усіх основних терапевтичних категорій. Об’єктом для фальсифікації можуть стати як генерики, так і оригінальні препарати. Це можуть бути як дуже дорогі ліки проти раку, так і звичайні знеболювальні.

Як відрізнити ліки від підробки:

Уважно роздивитися упаковку — чи є будь-які пошкодження або помилки в тексті.

Перевірити, чи збігаються дати виготовлення та закінчення терміну придатності, вказані на зовнішній упаковці, з датами, які вказані на первинній упаковці. Крім того, ви можете перевірити наявність державної реєстрації препарату у Державному реєстрі лікарських засобів України.

Оцінити зовнішній вигляд препарату, його цілісність та перевірити, чи має він нехарактерний колір або запах.

Якщо виникли підозри або з’явилася небажана реакція на прийом препарату — якомога швидше покажіть його вашому лікарю.

Обов’язково повідомляйте про підозрілу медичну продукцію в державні органи — Держлікслужбу і Державний експертний центр МОЗ України.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com