В Україні прогнозують збільшення цін на хліб

2.10.2020, 19:25
85665

Зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор, соняшникову олію, а також девальвація гривні можуть призвести до подорожчання хліба в Україні. Про це сказав віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко, повідомляє AgroPortal в п’ятницю, 2 жовтня.

Читайте також: В Україні прискорилося зростання цін: що подорожчало найбільше

За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання ціни на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія.

“При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується, швидше за все, ми змушені будемо констатувати дефіцит борошна в країні і закуповувати його за кордоном – вироблене з української пшениці, але при цьому втридорога”, – зазначив Дученко.

Віце-президент ВАП також додав, що не менш ніж на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також привели до додаткових витрат. Це не тільки дезінфекція чи санітарний контроль, це й упаковка для всієї продукції і переобладнання ліній для її використання.

При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати, зазначив Дученко.

“Щоб мати можливість виконувати зобов’язання перед постачальниками, клієнтами, своїми співробітниками, необхідно шукати нові резерви, але вони теж не нескінченні. Тому потрібно вже найближчим часом готуватися до вкрай непопулярного заходу – підвищення ціни на хліб. На жаль, стримувати її більш не є можливим. Пекарський бізнес нездатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба”, – підкреслив Дученко.

Він також додав, що подорожчання, імовірно, чекає і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу.

“Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися в Антимонопольний комітет з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку”, – сказав Дученко.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com