В Україні прогнозують зростання цін на продукти

26.01.2022, 14:32
109998

На продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін. Практично всі продукти харчування будуть дорожчати й надалі.

Читайте також: Щоб не допустити зростання цін, Україна має активно нарощувати видобуток власного газу, – «УДАР Віталія Кличка»

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прогноз Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки“.

Ціни зростатимуть

За прогнозними оцінками науковців “Інституту аграрної економіки”, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20%.

Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7% до 15-20%. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-25%, йдеться в прогнозі.

Падіння обсягів світового виробництва олійних культур у 2020 р. спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України, де ціна на соняшникову олію зросла на 85%. На початку січня 2022 року вона коштувала в середньому 61,43 грн/л.

Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20% – до 75 грн/л, зазначили науковці.

Читайте також: «Уряд проґавив закупівлю газу за оптимальними цінами», – Юрій Гупало

Борщовий набір подорожчав вдвічі

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, вартість борщу у січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року.

У першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25% проти цін початку 2022 року. Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року.

“Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні”, – зазначила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку “Інституту аграрної економіки” Інна Сало.

Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю – до 35%, йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com