В Україні пройшов перший саміт “Кримської платформи”: про що говорили гості

23.08.2021, 19:46
99361

В Україні пройшов перший міжнародний саміт “Кримської платформи”, у якому взяли участь 46 делегацій з різних країн.

Читайте також: Меркель отримала від Зеленського найвищий орден, який вручають іноземцям

Про це пише Уніан.

Про що говорили гості на саміті “Кримської платформи”

Президент України Володимир Зеленський заявив, що “Кримська платформа” нарешті повернула Крим у міжнародний порядок денний. “Ми провели саміт, на якому була сформована потужна міжнародна коаліція для звільнення українського Криму з-під окупації РФ. Це доказ того, що в нелегкій боротьбі за відновлення територіальної цілісності Україна має міцну підтримку міжнародної спільноти. Попри всі складнощі і виклики “Кримська платформа” дуже успішно стартувала. Її кінцевої метою є деокупація суверенної української території – Кримського півострова”, – зазначив президент. На думку глави держави, цей саміт можна описати чотирма словами “Питання Криму не закрите” або трьома “Крим – це Україна”.

Також, Зеленський запросив Росію приєднатися до “Кримської платформи” для виправлення її історичної й трагічної помилки. “РФ не брала участь у нашому саміті, але так активно обговорювала, коментувала та реагувала… Була настільки активною, що склалося враження, ніби вона повноцінний учасник “Кримської платформи”. І якщо цей майданчик настільки цікавить її, то ми запрошуємо Російську Федерацію приєднатися до “Кримської платформи” для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної й трагічної помилки”, – зазначив президент.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна ніколи не визнає російську окупацію Криму.

“Ми прибули на цей саміт для того, щоби продемонструвати, наскільки для нас є важливим питання територіальної цілісності і суверенітету України і дотримання прав кримських татар. Ми тут перебуваємо через те, що ми не визнаємо анексію Криму і ніколи її не визнаємо. Про це недостатньо просто говорити. Ми тут перебуваємо для того, щоби продемонструвати всім іншим нашу позицію, і наголошуємо на цій нашій позиції без виключення на всіх міжнародних платформах”, – наголосив Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу: Туреччина ніколи не визнає російську окупацію Криму / фото REUTERS

Міністр енергетики США Дженніфер Гренголм наголосила, що США пишаються можливістю бути на цьому заході та підтримувати “Кримську платформу”.

“Ми – разом з Україною. Ми одностайно засуджуємо незаконну анексію Криму… Ми підтримуємо вашу боротьбу з корупцією і більш серйозну боротьбу з російською агресією. Наша підтримка лишатиметься конкретною, істотною… Ми продовжуватимемо нашу дипломатичні зусилля, які ми вживаємо спільно з нашими союзниками та партнерами для вирішення конфлікту на сході України. Ми залишимо санкції проти Росії до того часу, поки вона не завершить окупацію Криму та агресію на сході України”, – підкреслила Гренголм.

Вона заявила, що США продовжуватиме підтримувати “Кримську платформу” та свої заяви про те, що Крим – це Україна і завжди буде Україною, і що Росію треба притягти до відповідальності за її агресію.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане переконаний, що “Кримська платформа” – важливий інструмент для підтримки кримського питання у порядку денному міжнародної спільноти. “НАТО поділяє позицію щодо невизнання тимчасової окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей. Кримська платформа – важливий інструмент для того, аби підтримувати кримське питання у порядку денному міжнародної спільноти”, – наголосив Джоане.

Джоане закликав Росію повернути контроль над Кримом Україні, а також припинити порушення прав людини усіх українців, в тому числі кримських татар.

“Крим є територією України. Ми закликаємо Росію повернути контроль над півостровом Україні”, – наголосив Джоане.

Прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен заявив, що “Україна стала прикладом реформ у багатьох сферах, і зокрема відносно бачення свого демократичного розвитку”. “Ми бачимо, що дехто вважає це загрозою. Через сім років після анексії Криму я хочу ще раз підкреслити про незмінність підтримки Швецією територіальної неподільності і суверенності України. Незаконна анексія Криму Росією є нахабним порушенням європейського порядку безпеки”, – наголосив Левен.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен і президент України Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент Латвії Егілс Левітс назвав окупацію Криму Росією кричущим порушенням міжнародного права. Він вважає, що повага до кордонів і територіальної цілісності держави є основою миру.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що “Кримська платформа” – це єдиний інструмент, аби досягти успіху у справі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. “Нам потрібно використовувати “Кримську платформу” для того, аби говорити, що означає ця окупація”, – наголосила вона.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд і президент України Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що саміт “Кримської платформи” засвідчує невизнання протизаконної окупації і анексії Криму Росією. Дуда наголосив, що Крим – це Україна, і заявив, що він не погоджується з іншими трактуваннями.

“Сьогоднішня зустріч для нас є нагодою, щоб чітко сказати, що нам не байдуже у питанні Криму. Ніхто з нас не буде байдужим у справі топтання міжнародного права і територіальної цілісності України. Не будемо також байдужими до безправних затримань, депортацій, тортур, нелюдської поведінки, позбавлення (кримчан) майна, дискримінації з огляду на національність, походження і віру”, – сказав Дуда.

Анджей Дуда наголосив, що Крим - це Україна / фото REUTERS

Президент Європейської Ради Шарль Мішель наголошує, що Євросоюз й надалі дотримуватиметься політики невизнання анексії Криму Росією. “Я присутній у Києві, щоби підтвердити незмінну позицію Євросоюзу: ми не визнаємо незаконну анексію Криму і міста Севастополя Росією. Ми продовжуватимемо нашу політику невизнання анексії півострову, і ми будемо далі виступати проти будь-яких порушень міжнародного права… Наша мета полягає у тому, аби зробити так, щоб незаконна анексія ніколи не стала легітимізованою… Ми маємо протидіяти намаганням Росії насильницьки інтегрувати півострів у свої кордони”, – наголосив Мішель.

Президент Євроради Шарль Мішель: ми не визнаємо незаконну анексію Криму / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що без стійкої України не може бути стійкої Європи. “Я хочу підтвердити непохитну підтримку Євросоюзом територіальної цілісності та незалежності України у межах міжнародно визнаних кордонів. Крим – це Україна. ЄС продовжуватиме підтримувати Україну у боротьбі з незаконною окупацією Росією її територій”, – наголосив він.

Реакція Кремля на саміт “Кримської платформи”

У Кремлі міжнародний саміт “Кримська платформа з деокупації півострова”, що відкрився сьогодні в Києві, назвали антиросійським і “надзвичайно недружнім заходом”.

“Ми ставимося до цього заходу як до надзвичайно недружнього стосовно нашої країни. Для нас категорично не прийнятні подібні твердження (Крим – це Україна, – УНІАН) щодо російського регіону, щодо Криму. І в цьому плані ставлення абсолютно однозначне – ставимося як до антиросійського заходу”, – сказав журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Песков назвав Кримську платформу антиросійським і "надзвичайно недружнім заходом" / фото REUTERS

Спільна декларація учасників міжнародної “Кримської платформи”

За підсумками саміту учасники ухвалили спільну декларацію, у якій надається однозначна оцінка незаконним та агресивним діям Російської Федерації.

Президент України зазначив, що декларація “Кримської платформи” фіксує наступні тези:

невизнання незаконної анексії Криму Росією;

зобов’язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції відносно Росії у разі подальшої агресії;

об’єднання зусиль всіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні.

Зеленський підкреслив, що декларація відкрита для приєднання інших держав та міжнародних організацій.

Учасники "Кримської платформи" / фото REUTERS

Засновники “Кримської платформи” з понад 40 країн і міжнародних організацій налаштовані підтримувати тиск на Росію з метою припинення тимчасової окупації півострова. Вони “підкреслюють, що будь-яка зміна статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як невід’ємної частини суверенної території України не визнається і не буде визнаватися, і що спроби Росії легітимізувати тимчасову окупацію та неправомірне захоплення є неприйнятними”.

“Учасники міжнародної “Кримської платформи” вирішили створити її як консультативний і координаційний формат з метою мирного припинення тимчасової окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і для відновлення контролю України над цією територією у повній відповідності до міжнародного права, продовжувати здійснення політики невизнання незаконної анексії АРК та Севастополя Російською Федерацією”, – сказано в декларації.

Саміт Кримської платформи / фото REUTERS

Окупація Криму Росією

Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий “договір” про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. З початку окупації на півострові більш як 100 українців стали “бранцями Кремля”.

Після окупації Криму в 2014 році Росія проводить регулярні військові навчання на півострові та в акваторії Чорного моря, а також завозить військову техніку, зокрема, системи протиповітряної оборони.

У Генштабі України дії російських військових у Криму називають незаконними.

Генасамблея ООН у грудні 2019 року прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.

Президент Володимир Зеленський запровадив 26 лютого в Україні День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як щорічної пам’ятної дати з метою вшанування мужності та героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com