В Україні різко зросте абонплата за газ: скільки тепер доведеться платити українцям

10.06.2020, 16:10
75045

В Україні в липні різко зросте абонплата на газ. Суми в другій платіжці збільшаться приблизно на 24%. Водночас Кабмін на вимогу МВФ перестане регулювати тариф на блакитне паливо.

Читайте також: В Україні підвищать пенсійний вік

З одного боку тариф залежить від постачальника, а з другого – від того, скільки за “газовий рік” (із жовтня до жовтня) блакитного палива ви витратили, пише Gazeta.ua.

Наприклад, якщо в середньому ви споживали 90 кубометрів газу (опалювали будинок) і живете в Миколаєві, то до липня абонплата становитиме 98,1 грн, а після – 121,5 грн. Тобто платіжка збільшиться на 23,4 грн.

У “Нафтогазі” заявили, що зараз у Європі найнижчі ціни на блакитне паливо. “Цінова ситуація на ринку сприяє намірам уряду лібералізувати ринок газу для населення з 1 липня цього року. У міжопалювальний сезон передумов для зростання цін значно менше, ніж холодної пори року. Історично низькі ціни, великі запасу газу в європейських і українських сховищах і літній період – все це дасть змогу зробити плавний і безпечний перехід для українських споживачів до вільного ринку”, – зазначив голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв, повідомляє пресслужба НАКу.

Одна з умов меморандуму з МВФ – Кабмін не повинен регулювати вартість газу. Це призведе до того, що українці будуть платити більше, коли газ у світі дорожчає, і платити менше, коли він дешевшає.

Позитивний момент: не буде прив’язки до імпортного паритету, який в окремі місяці був навіть вищим, ніж ціна на газ в Україні. З другого ж боку, коли газ почне дорожчати, ніхто не зможе обмежити його максимальну ціну для домогосподарств.

У міністерстві фінансів уже встигли заявити, що газ точно дешевшатиме, навіть під час опалювального сезону. “Зараз є всі підстави вважати, що ми минули складний кризовий етап в економіці. Буде встановлено ринковий механізм формування ціни на газ. Зараз вартість – більш ніж 4 тисячі, тоді як на ринку – 2275 грн. Отже, ціна на газ у період опалювального сезону для населення буде знижена”, – підсумував Сергій Марченко.

У будь-якому разі домогтися конкуренції на ринку та кінця монополії “Нафтогазу” можна тільки створивши ринкові механізми. І для цього українці повинні платити за блакитне паливо не за регульованим, а за вільним тарифом.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com