В Україні розробили тест-системи для діагностики коронавірусу

25.03.2020, 21:17
67562

В Україні, в Інституті молекулярної біології та генетики НАН розроблена й готова до використання тест−система для діагностики коронавірусу Covid−19. Про це заявив перший заступник міністра освіти й науки Юрій Полюхович у Facebook.

Читайте також: Італійські медики назвали хвороби, які збільшують ризик смерті при COVID-19

“Виготовлена і повністю готова до використання “Тест−система для діагностики коронавірусу Covid−19″ на основі кількісної полімерної реакції (ПЛР). Система пройшла реєстрацію, підтверджена її точність і специфічність на рівні 99,9%”, − написав урядовець.

За його словами, собівартість однієї реакції на цьому тесті − 250 грн, тоді як закордонні аналоги коштують 370−450 грн.

Він також повідомив, що Інститут отримав від держави 350 тис. гривень і виготовив перші партії тестів на 600 аналізів, які передані в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров’я МОЗ.

“Однак Інститут може виробляти набагато більше тестів, які зараз дуже потрібні Україні. Менш ніж за тиждень науковці можуть зробити набори на 10 тис. вимірювань, а за 10−12 днів − на 50 тис. Головне, що для цього потрібно – кошти”, − зазначив Полюхович.

Читайте також: COVID−19: китайські медики опублікували симптоми по днях

Він наголосив, що масштабне виготовлення та використання тест-систем дозволить Україні бути незалежними від іноземних виробників; заощадити на вартості систем та їхній доставці; швидко виробляти необхідну кількість систем залежно від епідеміологічної ситуації.

За словами науковців, вірус сильно мутує. Це також потрібно враховувати під час виготовлення тест−систем. Інститут молекулярної біології та генетики створив такий тест, в якому можна досить швидко врахувати процес мутацій. Вчені гарантують, що на це потрібен лише день, тоді як в закордонних розробках йдеться про тиждень.

Нагадаємо, в Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID−19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID−19 в Україні.

З 12 березня через пандемію коронавірусу в світі Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії маштабного зараження українців.

з 18 березня Україна закрила кордони, припинено роботу метро, а також  обмежено автомобільнезалізничне та авіасполучення між містами й областями.

25 березня на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України встановив режим надзвичайної ситуації по всій території України. Карантинні заходи в країні продовжено на 30 днів до 24 квітня.

Станом на ранок 25 березня в Україні вже 113 підтверджених випадків, повідомляє Міністерство охорони здоров’я, лідерами заражень є Чернівецька область (38)  та місто Київ (31).

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com