В Україні сьогодні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій

17.05.2020, 13:21
72632
Сьогодні, в неділю, 17 травня, в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій.

Читайте також: Саакашвілі назвав завдання, які поставив перед ним Зеленський

Згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно цей день відзначається у третю неділю травня для вшанування пам’яті загиблих від політичних репресій, а також привернення уваги суспільства до трагічних подій, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Кількість жертв, які постраждали від репресій, є надзвичайно великою. За підрахунками деяких фахівців, у період від початку 1920−х і до кінця 1980−х років, в Україні заарештували майже півтора мільйона осіб, половина з яких – українці. Велику частину громадян було розстріляно, інші потрапляли у тюрми, заслання, вислання, деякі проходили каторгу, табори та примусово побували в психіатричних закладах.

Політичний терор та репресії торкнулися науковців, політиків, військових, священиків, представників культури та селянство.

Однак протягом тривалого часу тодішня влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів. Зокрема, на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном тощо.

До слова, одним із трагічних символів тієї доби є київська Биківня, яка стала найбільшим в Україні місцем поховання жертв масових політичних репресій. Так, наприкінці 1930 – у 1940 роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. Такожз однією з найжорстокіших стала ніч у Києві 19 травня 1938 року, коли у в’язницях НКВС розстріляли 563 людини.

Щороку традиційно у День пам’яті жертв політичних репресій вищі особи держави покладають квіти до національного меморіального заповідника “Биківнянські могили”. Покладання квітів до пам’ятних знаків відбувається також по всій країні, у цей день відбуваються жалобні віче і церемонії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com