В Україні створили Бюро економічної безпеки

28.01.2021, 16:52
93756

В Україні створять Бюро економічної безпеки, яке займатиметься фінансовими злочинами. Нардепи 28 січня схвалили в другому читанні і в цілому законопроєкт №3087-д, яким ліквідовується податкова міліція.

Читайте також: Депутати запропонували нову схему розмитнення “євроблях”

“За” відповідне рішення проголосували 242 парламентарі, пише ТСН.

Згідно з пояснювальною запискою, Бюро економічної безпеки здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування і використання фінансових ресурсів держави.

“Законопроєкт розроблено з метою ліквідації податкової міліції, оптимізації структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічних безпеки України з метою запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до їх підслідності. Запропонована модель боротьби з економічними злочинами стане більш ефективною та зменшить податковий тиск на платників податків”, − йдеться в пояснювальній записці.

Як пояснюється, новостворене Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади,  яке буде виконувати правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції. Бюро буде підпорядковуватися Кабінету Міністрів України, але воно “є повністю незалежним в межах проведення слідства та участі у кримінальному процесі”.

Директора Бюро буде призначати Кабмін за поданням прем’єра за пропозицією конкурсної комісії. Її засідання будуть відкриті для представників міжнародних організацій і журналістів.

Обиратися директор Бюро може на посаду на 5 років і не більше двох термінів поспіль. Звільняти директора Бюро економічної безпеки може уряд за поданням прем’єра. Бюро може налічувати не більше чотирьох тисяч працівників. Нині їх понад 4,5 тисячі.

Директор Бюро повинен щорічно у 45-денний строк після закінчення календарного року подавати письмовий щорічний звіт Верховній Раді, у якому має бути вказано стан економічної безпеки держави, результати роботи Бюро за минулий рік.

Очікується, що створення нового органу сприятиме:

налагодженню партнерських відносин між бізнесом та контролюючими органами;

ефективності дій єдиного правоохоронного органу в боротьбі зі злочинами у сфері економіки;

підвищенню позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, що здійснюється експертами Світового банку.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com