В Україні трудові книжки стануть електронними

2.06.2021, 14:06
97420

В Україні паперові трудові книжки з 10 червня почнуть виводити з обігу – їх замінять електронні трудові. Відповідні зміни передбачає закон “Щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”.

Читайте також: В Україні розробляють кілька вакцин від COVID-19

Дані працівника повинні вносити в Держреєстр загальнообов’язкового державного соцстрахування. Про це свідчить інформація, опублікована на сайті Верховної Ради.

Так, роботодавці мають внести всі дані з паперових трудових книжок у цей реєстр, після чого видати трудову книжку працівникові на руки під розпис. На перенесення інформації зі старих трудових відводиться п’ять років.

Паперові трудові книжки знищувати не будуть, але підприємства не мусять їх зберігати. Якщо співробітник хоче, може забрати її собі й зберігати вдома, а роботодавець на вимогу зобов’язаний її заповнювати. Всі дані при цьому будуть зберігатися онлайн.

Водночас HR-експерт Олександр Білоус упевнений: трудові книжки потрібно було скасувати ще давно. Їх заповнення та зберігання займає місце і час, підприємства мусять мати захищені місця зберігання, звітувати про збереження трудової. А якщо, наприклад, відбувається пожежа або документ псується з іншої причини, відновити його складно.

“Тут може бути одна проблема: як зберігатимуть інформацію. Це особисті дані, сімейний стан. У цю онлайн-базу ввійдуть різні персональні відомості”, – відзначав Білоус.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com