В Україні вперше за 12 років “мінімалка” перевищила показника Білорусі та РФ

4.01.2020, 19:13
58742

У 2020 році мінімальна зарплата в Україні вперше за 12 років перевищила показники Білорусі та Росії.

Читайте також: У Держстаті повідомили на скільки зросла середня зарплата в Україні

Відповідну заяву зробив Сергій Ніколайчук на сторінці у “Facebook“.

Заступник міністра економіки України наголосив, що з 1 січня мінімалка в нашій державі становить майже 200 доларів (4,7 тис. гривень).

На його думку, є декілька факторів, що дозволили обійти сусідів.

“По-перше, українська економіка з 2016 року демонструє досить стійкі темпи зростання ВВП, поступово придушуючи їх. По-друге, ринок праці додатково підігрівається процесами міграції, що стимулює навіть вищі темпи зростання реальних заробітних плат, порівняно з темпами зростання продуктивності”, – зазначив заступник міністра.

Окрім того, на збільшення мінімальної зарплатні вплинула вища продуктивність українців на підприємствах сусідніх європейських країн, а також значні доходи від трудової міграції, які зумовлюють вищі темпи зростання національного доходу порівняно з ВВП, додав чиновник.

По-третє, вважає Ніколайчук, підвищення соціальних стандартів з 2016 року відбувається дещо швидшими темпами порівняно зі зростанням економіки, що є природним процесом з урахуванням значного просідання доходів найвразливіших верств населення протягом кризи 2014-2015 років, переходом на ринкові засади встановлення тарифів на послуги ЖКГ і намагання влади знизити диференціацію доходів населення.

“Надалі зростання продуктивності праці, процеси міграції та політики з перерозподілу доходів та їхня комбінація визначатимуть динаміку соціальних стандартів”, – підсумував заступник міністра.

За його словами, головним чинником у цьому процесі – підвищення ефективності економіки і зростання продуктивності праці, що буде зумовлювати підвищення заробітних плат загалом у економіці та її мінімального рівня.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com