В Україні впроваджуватимуть накопичувальну пенсію

10.02.2021, 10:32
94304

В Україні з цього року почнуть впроваджувати накопичувальну пенсію. Це питання обговорюють в Кабміні і профільному Комітеті Верховної Ради. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: В Україні зросли мінімальна зарплата та пенсія

Що таке накопичувальна пенсія? Це система, коли кожна людина буде себе сам відкладати на майбутню пенсію, щомісячно перераховуючи відсоток від заробленого (2-7%). Ці гроші будуть акумулюватися на індивідуальних пенсійних рахунках. У разі передчасної смерті людини, засоби обіцяють передавати спадкоємцям, – пише Курс України.

При цьому держава буде забезпечувати лише невелику соціальну пенсію. За розрахунками Конфедерації роботодавців, це може бути сума до 1,5-1,6 тисяч гривень на місяць, тобто майже вдвічі нижче сьогоднішньої середньостатистичної пенсії. А решта потрібно буде самим собі накопичувати,

Навіщо її вводять? За словами чиновників, накопичувальну пенсію вводять з двох причин: по-перше, існуюча солідарна пенсійна система вже через 15 років не зможе забезпечити повні виплати, по-друге, це елемент інвестиції в економіку.

Слабкі місця. Залишається багато питань до системи накопичувальних пенсій. Наприклад, як зберегти кошти від знецінення, якщо за останні 20 років гривня обвалилася в 15 разів?

Виходячи з того, що пропонується, накопичити на пенсії зможуть ті, кому зараз менше 30 років, а ті, хто старше 35 років, будуть змушені або відкладати багато, або зможуть накопичити копійки. Щоб вийти на додаткову пенсію хоча б в 1,5 тисячі гривень на місяць, потрібно отримувати зарплату до 50 тисяч гривень і збирати не менше 20 років.

Ще одна проблема – тіньові зарплати і зарплати в конвертах.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com