В Україні визначили мінімальну вартість навчання на певних спеціальностях

3.03.2020, 17:32
65340

Міністерство освіти з 1 вересня 2020 року запровадить мінімальну ціну контрактного навчання для 38 зі 121 спеціальності.

Читайте також: В Україні різко подорожчає навчання в університетах: деталі

Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів. Так, контрактне навчання коштуватиме не менш як 60% вартості, яку сплачує за бюджетні місця держава, у 2021 року – 70% та в 2022 році – 80%, пише МОН.

Слід зазначити, що зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються. Вартість навчання буде залежати від доходів людей в регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати у області, університети зможуть не підвищувати її.

“Середня оплата навчання на одного студента-бюджетника становить 43 тис грн, а середня ціна за контракт – 16,5 тис грн. Університети просто компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок студентів-бюджетників” ,– зазначила міністерка освіти Ганна Новосад.

Мінімальна вартість навчання встановлюється лише для спеціальностей, які є найбільш популярними серед контрактників. Серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші. Тобто зміни не торкнуться інженерних, технологічних, гуманітарних, природничих, аграрних та педагогічних наук.

“Індикативна собівартість по-різному вплине на ціни в різних закладах та регіонах. Наприклад, цього літа вона не зачепить більшість закладів Києва, Рівненської, Волинської, Житомирської, Чернівецької та Івано-Франківської областей”, – додав заступник міністерки освіти Єгор Стадний.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com