В Україні здорожчав проїзд у транспорті: як змінилися ціни у великих містах

10.06.2022, 07:31
121620

В Україні паливна криза позначилася не лише на приватному транспорті, водії якого годинами стоять у чергах на АЗС, але й відбилася на цінах у громадському транспорті. Вартістю проїзду зросла у всій Україні.

Читайте також: Чекали на партію сигарет, а отримали повістки: біля кордону з Румунією спіймали 10 контрабандистів

Яка ситуація у різних містах, розповіли в ефірі телемарафону кореспонденти ТСН.

Київ

У Києві від 21 травня проїхатися в маршрутці коштує вже 15 гривень. Не виключено, що ціна найближчим часом підскочить й до 20. Приміські маршрути одразу подорожчали вдвічі. Наприклад, дістатися до столиці з Вишневого тепер не 18, а 35 гривень.

Столична влада обіцяла, що квитки на міський електротранспорт до закінчення війни дорожчати не будуть. Та, возити киян по 8 гривень збитково, кажуть місцеві депутати. Тож, чиновники вже заговорили про підняття тарифів. Пропонують або підняти вартість проїзду, або ж збільшити дотації.

Ще минулоріч киян лякали, що вартість проїзду в столичній підземці підскочить втричі – до 22 гривень. Але цього не сталося. Нині тариф 8 гривень, а якщо придбати одразу 50 поїздок  – по 6,5 грн. Потяги стали курсувати частіше. В час-пік щопятьхвилин.

Дніпро 

Вже рік незмінні тарифи у Дніпрі. Вісім гривень – трамвай, тролейбус та метро. У підземці взагалі наприкінці лютого скасували плату за проїзд після повномасштабного вторгнення, повернули її від 1 червня. Майже всі маршрутки в місті – по 10 гривень. Тариф ще тримається, але підвищення неминуче, визнають і перевізники, і посадовці мерії. З нинішніми цінами на пальне проїзд у маршрутках може сягнути 20 гривень. Нині ще тривають розрахунки. У мерії кажуть: принаймні кілька тижнів ще залишатиметься старий тариф. Стрімке підвищення вже відчули ті, хто живе в передмісті Дніпра. Проїзд в маршрутках до обласного центру подорожчав на 50% та навіть 90%.

Львів

Вже тиждень, як у Львові на 5 гривень – до 15 здорожчав проїзд у міських автобусах. Ціна у трамваях та тролейбусах не змінилася. Зберегли й безоплатний проїзд для усіх пільговиків. Востаннє вартість проїзду у громадському транспорті Львова підвищували рівно рік тому – з 7 до 10 грн. Щоб заощадити містяни пересідають на електросамокати та велосипеди. У кого ж нема власного двоколісного – користується прокатами. На самокати знизили тарифи – нині просять від 5 грн за розблокування та 1,5 за кожну хвилину користування. Зважаючи, що трафік у місті зріс у рази через внутрішньо переміщених осіб, пересісти на екологічний транспорт і дешевше, і екологічніше.

Читайте також: Коли Єврокомісія обговорить статус кандидата в ЄС для України

Луцьк

На Волині в Луцьку ціни на проїзд в маршрутках вже за тиждень мають підскочити з 8 гривень до 12 й навіть 13, анонсує місцева влада. Все через ріст цін на дизель, комплектуючі та шини. Вартість проїзду в тролейбусах та автобусах для лучан також планують підняти до 10 гривень, але трохи згодом. Поки квиток коштує 6  гривень для дорослих та 3 для учнів.

Хоч в місті багато тимчасово переміщених осіб, пасажиропотік впав на чверть. Нині щодня міський транспорт перевозить 90 тисяч пасажирів, до війни було 120 тисяч. Електротранспорт працює у збиток. Собівартість перевезення одного пасажира вдвічі вища, ніж вартість  квитка.

Одеса

Одесити масово пересідають на електричний громадський транспорт. Через дефіцит пального та його суттєвого здорожчання в Одесі кількість маршрутних автобусів різко зменшилася і на зупинках почали шикуватися черги, то ж пасажири почали шукати альтернативу. Натомість власники маршруток, аби не втратити заробіток заговорили про підняття вартості проїзду з 10 гривень до 15. Поки ціна залишається старою, бо рішення не поспішають ухвалювати в мерії, аби не дратувати зайвий раз пасажирів. Натомість на маршрутах збільшили кількість трамваїв та тролейбусів і ціна на них залишається 7-8 гривень в залежності від способу оплати.

Суми

У Сумах ані війна, ані здорожчання пального не вплинули на вартість проїзду у громадському транспорті. Тариф незмінний від жовтня минулого року. Найдешевше переміщатися містом у комунальних тролейбусі чи автобусі – 6 гривень. Школярі, пенсіонери та пільговики – безкоштовно. А від травня право на безоплатний проїзд отримали й представники добробатів. Втім, на маршрутах комунального транспорту помітно менше ніж до війни, тож доводиться довгенько чекати. Хто ж поспішає – може скористатися маршруткою – дорослі їздять по 10 гривень, школярі – по 5. Ну і  майже  розкіш – їздити у Сумах на таксі. Післявоєнні ціни підскочили майже удвічі. Приміром, щоб з’їздити у село за 20 кілометрів від Сум, доведеться викласти 600 гривень.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com