В Україні здорожчає хліб

16.10.2021, 14:34
103052

Найближчим часом ціни на хліб в Україні можуть зрости на 25%.

Читайте також: 7 продуктів для підвищення інтелекту і збереження пам’яті

Про це керівник Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко розповів в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Він зазначив, що за останній рік ціна природного газу зросла в сім разів, а електроенергії — в два рази. Згідно з розрахунками ВАП, при пікових цінах частка енергоносіїв у собівартості хліба збільшиться від 5-7% до 15-20%. 

Як пояснив Юрій Дученко, 90% великих і майже всі малі підприємства для виробництва хліба використовують природний газ, водночас блакитне паливо становить 60% їх енергоспоживання, а електроенергія — 40%. За його словами, ціни на хліб також виростуть через здорожчання цукру і рослинної олії вдвічі, які є ключовими інгредієнтами під час випічки, а також інфляція більше 10% в річному вимірі. Крім того, пшениця за рік подорожчала від 6,05-6,6 тисяч гривень за тонну до 7,7-8,5 тисячі гривень (на 27-29%).

Зачинення хлібних заводів у країні поки не загрожує, проте штучне стримування цін може призвести до дефіциту одного з найголовніших продуктів.

За словами Дученка, Асоціація пекарів уже звернулася до Міністерства аграрної політики та Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати різке зростання цін на хліб.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com