В Україні зростуть тарифи на воду: на скільки більше доведеться платити

2.03.2024, 12:03
155125

На українців чекає поетапне здорожчання послуг водопостачання та водовідведення.

Читайте також: Україна розриває ще одну угоду з Росією

Про це повідомив президент Асоціації водоканалів України Дмитро Новицький.

“У кожному місті – це своє питання і своя вартість. Надаються розрахунки, перевіряються фахівцями НКРЕКП і потім встановлюються в два етапи. Першим етапом схвалюються, запроваджують в режим обговорень, а потім встановлюють. Були опубліковані по деяких містах схвалення розрахунків. Це значить, що пішов процес обговорення. Ми очікували, що до 1 квітня у всіх водоканалах буде встановлення тарифу. Середнє зростання, наскільки мені відомо, мало б відбутися приблизно на 15%, хоча це не покриває всіх видатків водоканалів. З нашої точки зору обгрунтування, в середньому по Україні має відбутися зростання в середньому на 45-50%. Тим більше це стосується міст, які ближче до бойових дій. Там ситуація ще більш складна. Ще одним фактором зменшення надходжень до водоканалів є відтік споживачів. Там менше стало людей, менше відпускається вода, менше надходжень на рахунки підприємств”, – сказав він.

За його даними, збитки водоканалів вже сягнули 8 млрд грн. А недофінансування наших систем забезпечення по галузі в цілому – 18 млрд грн.

“Тому суспільство має вирішити, де саме шукати гроші на підтримку галузі – якщо не тариф, має бути підтримка з бюджетів”, – додав він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com