В Україні зростуть ціни на електроенергію

23.04.2021, 11:04
96336

В Україні рішення про підвищення тарифів на електроенергію перенесли з травня на липень. Один кВт*год при споживанні понад 500 кВт*год на місяць може подорожчати з 1,68 до 2,5 грн.

Читайте також: Українцям перерахують зарплати

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL“З 1 травня новин не буде”, – розказав співрозмовник у Кабміні. Раніше спеціальні зобов’язання продавати струм за зниженою ціною населенню (1,68 грн за кВт*год) продовжили до 1 травня. Але і в травні, як кажуть джерела в уряді, піднімати ціни не будуть.

Для цього є ціла низка причин:

Зараз модель підвищення ціни обговорюють із МВФ: ті наполягають на тому, щоб борги на ринку скорочувалися, і для цього комусь доведеться заплатити більше;

досі не відомо, хто може стати міністром енергетики (в.о. голови відомства Юрія Вітренка можуть зняти в будь-який момент);

в уряді так і не домовилися про конкретні умови подорожчання струму.

Ймовірно, підвищення цін перенесуть на 1 липня. Але і цей термін неостаточний. Якщо до того моменту не буде прогресу в переговорах із МВФ, погодженого сценарію, то нововведення можуть знову перенести.

Вартість кожної кВт*год електроенергії в разі споживання понад 500 кВт*год на місяць може вирости з 1,68 до 2,5 грн. Про це з посиланням на співрозмовників у Кабміні розповів глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко. За його словами, раніше уряд розглядав варіант підвищення цін із 1 квітня і для тих, хто споживає більше ніж 300 кВт*год, проте рішення перенесли.

“Я завжди виступав за те, щоб для тих, хто споживає більше ніж 500 кВт*год, ввели вищий тариф. Якщо у людини великий будинок і багато техніки, вона може платити 2,5 грн. Так зараз і розмірковує Кабінет міністрів. Вони спочатку думали про обсяг понад 300 кВт*год, а потім від 500 кВт*год. Такі ціни (2,5 грн за кВт*год) планують встановити 1 липня“, – розповідає Попенко.

На думку експерта, варто ввести чотири різні тарифи: на перші 100 кВт*год у розмірі 90 коп., від 100 до 500 кВт*год – 1,68 грн, від 500 до 1000 кВт*год – 2,5 грн, і вище за 1000 кВт*год – більше ніж 3 грн. Однак і це не вирішить нестачі коштів на компенсацію вартості генерації струму.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com