В яких обставинах носити маску небезпечно для вашого здоров’я: пояснення вчених

18.11.2020, 08:53
89390

Маски обов’язкові до використання скрізь, де є люди – на роботі, в транспорті, в ресторані, на вулиці та іноді навіть вдома. Однак існують обставини, при яких певним групам людей маски носити протипоказано. Коли використання маски є небезпечним для здоров’я – розповіли вчені, пише Science Alert.

Читайте також: Медики розповіли, до якої хвороби призводить носіння маски

Вчені провели дослідження, в якому намагалися визначити вплив масок на кардіореспіраторну систему під час фізичної активності.

“При фізичній активності може відчуватися більше зусилля, але вплив носіння маски на роботу дихання, на гази, такі як кисень і CO2 в крові або інші фізіологічні параметри, невеликий, часто надто мало, щоб бути виявленим”, – говорить фізіолог вправ Сьюзан Хопкінс з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (UCSD).

Проте вчені говорять, що сучасні дані свідчать про те, що маски, які носять здорові люди під час фізичних вправ, не істотно впливають на функцію легенів, споживання кисню – попри мінімальний опір повітряному потоку, яке вони створюють, – а це означає, що носіння маски або респіратора під час фізичної активності навряд чи завдасть шкоди.

Однак задишка (відчуття задишки) та інші форми дискомфорту можуть потенційно збільшуватися, коли люди тренуються і носять маски, особливо якщо вони до них не звикли.

Читайте також: Епідеміологи зробили важливу заяву про маски з тканини

“Опір диханню може трохи збільшитися. Ви можете повторно вдихнути тепле, злегка збагачене CO2 повітря. І якщо ви тренуєтеся, маска може призвести до підвищення температури та пітливості обличчя. Але це – почуттєві сприйняття. Вони не впливають на серцево-легеневу функцію у здорових людей”, – зазначає лікар.

Дослідники говорять, що ці дані застосовуються до всіх груп – як молодих, так і літніх людей, незалежно від статі.

Проте медики також вказали на важливий нюанс. Ті, хто страждає від важких серцево-легеневих захворювань можуть бути винятком (тобто не носити маски під час важких фізичних навантажень) через високий ризик задишки. Також можливі погіршення станів, аж до втрати свідомості та інших загострень захворювань.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com