ВАКС визнав нардепа Герасимова винним у недекларуванні вілли в Іспанії, але звільнив від відповідальності

18.08.2023, 10:00
145310

Вищий антикорупційний суд визнав винним народного депутата партії “Європейська Солідарність” Артура Герасимова в недекларуванні майна за 2020 рік. За вироком суду йому призначили 51 тис. грн штрафу з позбавленням права обіймати певні посади на один рік. Також з нардепа стягнули 55 тис. грн за проведення експертизи.

Читайте також: “Азовці” повернулися на фронт: у НГУ розповіли, де воює легендарна бригада

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

Однак через те, що термін давності справи сплив, Герасимова звільнили від покарання.

“САП спершу теж кваліфікувала дії нардепа як проступок за ч. 1 ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації), однак згодом слідство отримало нову експертизу вартості незадекларованого будинку – і кваліфікацію змінили на ч. 2 ст. 366-2 КК України, термін давності за якою ще не пройшов”, – йдеться в повідомленні Центру.

САП стверджує, що Герасимов не задекларував двоповерховий будинок і паркомісце у провінції Аліканте (Іспанія), якими він володіє спільно з дружиною. Детективи НАБУ з’ясували, що цю нерухомість депутат придбав ще 2013 року за 190 тисяч євро.

Версія захисту полягала в тому, що майно належить не Герасимову, а його матері. Сам нардеп не заперечує, що дійсно купив із дружиною будинок ще 2013 року, щоб їздити туди відпочивати. За кілька місяців нардеп подарував будинок матері на підставі договору дарування.

За словами Герасимова, будинок довелося подарувати через те, що у 2011-2013 роках була дуже напружена політична ситуація, і Герасимов мав багато контактів з представниками опозиції, які розповіли йому про ризики. Через це він усі свої активи переписав на батьків.

Водночас дарування іспанської нерухомості нібито відбувалося не за іспанським законодавством, а за англійським правом. Тому нотаріального посвідчення договору ніхто не зробив, а свій примірник договору Герасимов десь загубив.

Прокурор стверджувала, що договір дарування взагалі не укладався і його копію було створено пізніше для уникнення відповідальності. В іспанському реєстрі власником будинку нібито досі є Герасимов і його дружина.

Зазначимо, що вирок протягом 30 днів може бути оскаржений в Апеляційній палаті ВАКС.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com