Вакцинуйся або звільняйся: як діятиме обов’язкова вакцинація під час адаптивного карантину? Пояснює експерт МОЗ

23.09.2021, 08:00
101563

Цими днями Кабінет Міністрів продовжив дію адаптивного карантину до 31 грудня

Водночас згідно з рішенням Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, з 23 вересня в усіх регіонах України запроваджується “жовтий” рівень небезпеки. Більше про карантинні обмеження та обов’язкову вакцинацію в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор Громадської спілки “Коаліція за вакцинацію”, позаштатний експерт ЦГЗ МОЗ України Тимофій Бадіков.

Про запровадження “жовтої” зони на території України 

“Адаптивний карантин дозволяє країні продовжувати в тих містах, де немає складної ситуації. З приводу жовтого рівня, то це стратегічно правильне рішення. Ми бачимо, яка погода на вулиці, всі починають хворіти і саме це створює умови для поширення ковіду. Тому це рішення я вважаю правильним. Це рішення вводиться, тому що люди в зеленій зоні забули про звичайні захисні міри, зокрема про носіння масок, соціальну дистанцію. Проте, ковід нікуди не дівся і випадків кожного дня фіксується достатньо багато. 

Обмеження жовтого рівня не будуть стосуватися тих закладів, які вакцинували своїх працівників на 80% і більше двома дозами. Це стосується бізнесу, ресторанів, кінотеатрів та освітян. Наразі ж першою дозою по Україні вакциновано 49% освітян, а другою ― менше 40%”, ― зазначив Тимофій Бадіков.

Читайте також: Вакцинація від коронавірусу: лікарка назвала “накращу вакцину” від COVID-19 і пояснила, чому

Про обов’язкову вакцинацію для певних категорій

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Міністерство охорони здоров’я відповідним наказом запровадить обов’язкову вакцинацію для певних категорій населення, зокрема для чиновників, працівників навчальних закладів, для місцевої влади.

Водночас міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що такий підхід, як впровадження обов’язкових профілактичних щеплень від Сovid-19 передбачений статтею 12 Закону “Про захист населення від інфекційних захворювань”, у якому йдеться, що що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників чи подальшого розповсюдження ними інфекційних захворювань, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних захворювань.

Міністр додав, що Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення нашого національного законодавства, що обов’язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах і не суперечить конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

“У нас є обов’язкова вакцинація для дітей, яка захищає від десяти інфекційних захворювань. І якщо дитина хоче відвідувати організовані колективи, то вона повинна бути вакцинована. Тому розширення обов’язкової вакцинації на працівників є відповідальним рішенням. Уряд є органом, який є директором для закладів та чиновників і повинен давати приклад іншим. Навіть не чекаючи на рішення уряду, деякі великі підприємства впроваджували у себе вакцинацію і можуть похвалитися її високим рівнем. Вони заздалегідь вірили в те, що буде впроваджуватися в Україні те, що зараз вже є в інших демократичних країнах.

Якщо працівники освіти проти вакцинації, їх не будуть виловлювати і примусово вакцинувати.  Немає ніякої примусової вакцинації. Вам дають вибір: або ви працюєте далі і маєте два щеплення від ковіду, або ви звільняєтесь і шукаєте інше місце, де вам підуть на зустріч і вас приймуть на роботу. Але я не знаю, де такі місця будуть, тому що весь світ йде до того, щоб захистити своїх співробітників. Крім того, є багато інших стимулів, наприклад, у фінансовому плані. Якщо ти не маєш вакцинації не тільки від ковіду, а й від грипу, то для тебе страховка коштує набагато більше, ніж для тих, хто її має”, ― прокоментував експерт МОЗ.

Про вакцинацію дітей

“Щодо дітей, то в Україні з 12 років дозволена вакцинація за показаннями. І наразі вже кажуть про те, вакцинація дітей від 5 до 11 років також є безпечною. Я сподіваюсь, що дуже скоро ми і наших дітей будемо захищати і навіть якщо вакцинований захворіє, то наслідки від захворювання будуть не такі тяжкі. Діти все ж таки не так важко переносять захворювання, як літні люди або люди в групі ризику”, ― зазначив Бадіков.

Про третю дозу вакцинації 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав українців якомога активніше вакцинуватися до кінця року і натякнув, що, можливо, з наступного року буде третя бустерна доза, оскільки дуже багато країн вже намагаються щепити своїх громадян третьою дозою, зокрема Ізраїль.

“У цьому разі важливим є, яку групу і в яких випадках. Наразі наука ще вивчає доцільність цього і ті країни, які першими пішли на цей крок, дають для науковців певні дані. В Україні працює  оперативний штаб Міністерство охорони здоров’я. Кожного там тижня вони збираються і ці питання дискутують. Також у нас є національна технічна група експертів з імунопрофілактики, яка дає міністерству певні рекомендації, посилаючись на міжнародні рекомендації. У нас є діюче бюро ВООЗ в Україні з дуже фаховими фахівцями, тому якщо вони дадуть таку рекомендацію і міністерство її отримає, то, я думаю, ми будемо робити третю дозу. Але наразі чітких вказівок індекс від експертного поля для того, щоб в Україні повинно це запроваджуватися, немає”, ― прокоментував Тимофій Бадіков.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com