Вчені дослідили, що у лікуванні людей з коронавірусом може допомогти апарат для насичення крові киснем

19.05.2020, 14:31
72870

Дослідники виявили, що обладнання, яка насичує кров киснем, може допомогти критично хворим пацієнтам з COVID-19.

Читайте також: У МОЗ спрогнозували, доки в Україні триватиме карантин

Про це йдеться на Eurek Alert, передає ТСН.

Коли пацієнти з COVID-19 знаходяться в критичному стані, найбільшою загрозою для їхнього життя є дисфункція легень. Якщо вони погано працюють, їхня кров не може поширювати достатню кількість кисню в мозок, печінку та інші органи.

Нове дослідження, проведене в Університеті Західної Вірджинії, показує, що апарат для оксигенації екстракорпоральної мембрани може бути особливо корисним для лікування деяких з цих пацієнтів з COVID-19. Однак EКMO (екстракорпоральна мембранна оксигенація – ред.) може бути менш корисним для старших пацієнтів з COVID-19, з уже присутніми іншими захворюваннями і тих, чия функція серця погіршилася.

Апарат EКMO перекачує кров за межі свого тіла, насичує киснем і повертає її в організм. Таким чином, машина EКMO дає легеням – а іноді і серцю – час відпочити і зцілитися. Це може підтримувати життя деяких пацієнтів, коли одних апаратів штучної вентиляції легень недостатньо.

Дослідницька група проаналізувала 32 пацієнта з COVID-19 з сильно порушеною функцією легенів, яким була надана підтримка з допомогою ЕКМО. Під час аналізу дослідників 22 пацієнта вижили. З них 17 пацієнтів все ще перебували на ЕКМО. Тільки п’ятеро з них були відключені від ЕКМО і жили. Саме у цих п’ятьох пацієнтів апарат ЕКМО підтримував легені, але не серце. Жоден з пацієнтів, у яких була підтримка ЕКМО в легенях і серці, ще не був успішно від’єднаний від апарату.

Ця невідповідність, ймовірно, існує, тому що пацієнти, які отримали підтримку EКMO як для серця, так і для легень, з самого початку були більш хворими, і їх функція серця була більш скомпрометована.

Подібне розуміння допомагає клініцистам “консультувати пацієнтів і членів їхніх сімей з приводу індивідуалізованих ризиків і переваг ЕКМО”, – сказав член дослідницької групи Єремія Хаянга.

“Показано, що пацієнти, чиє захворювання обмежується легенями, мають кращу виживаність. Коли порушується робота серця і легенів, виживаність знижується, і відбір у цих пацієнтів вимагає ще більшої перевірки”, – сказав Хаянга.

Дослідники також виявили, що пацієнти у віці до 65 років, у яких було менше ускладнювальних станів, таких як ожиріння, діабет і серцеві захворювання, також відчували себе краще при ЕКМО, ніж люди такого ж віку, у яких було більше медичних проблем.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com