Вчені із США описали останній день епохи динозаврів

23.09.2019, 17:10
43328

66 мільйонів років тому у планети був не найкращий день. Гігантський астероїд розміром 81 кілометр в діаметрі врізався в морське узбережжя. Це призвело до того, що 75% життя на планеті вимерло, пише Science Alert.

Читайте також: У Норвегії спіймали рибу-монстра з величезними очима

Фахівці з США добули зразки з центру кратера Чиксулуб, що допомогло відтворити останній день епохи динозаврів. Геологи Техаського університету пробурили породи під кратером Чиксулуб і дістали цінні зразки керна на глибині від 500 до 1300 метрів нижче морського дна. Завдяки клопіткій роботі дослідникам вдалося відновити події того фатального дня.

Розплавлена ​​порода, деревне вугілля та відсутність сірки є одними з характерних ознак удару. Астероїд викликав цунамі, яке піднялося на кілька сотень метрів і змило камені і грязь назад в кратер. Близько 130 метрів матеріалу всього за один день засипало кратер, зберігши екологічні дані про цю області в перші хвилини і години після удару. Спочатку місце удару було вогненної пустелею, але потім вся планета замерзла, що призвело до кінця крейдяного і палеогенового періоду, що знаменує кінець крейдяного періоду і загибель динозаврів.

За словами дослідників, не всі динозаври померли в той день, але дуже багато. Розплавлений камінь вказує на те, що астероїд впав на планету з силою в 10 мільярдів атомних бомб і підпалив ліси на тисячі кілометрів навколо. Кам’яні породи випарувалися в результаті удару, викинувши величезну кількість сульфатних аерозолів в атмосферу, де вони блокували світло Сонця, різко знизивши температуру Землі на багато років.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com