Вчені навчились друкувати людські органи на 3D-принтері

2.09.2019, 16:28
40042

За допомогою 3D-друку вчені можуть надрукувати органи за кілька секунд.

Читайте також: У Польщі друзі створили для подруги, в якої з народження відсутнє передпліччя, руку на 3D-принтері

В основному під час 3D-друку кінцева форма створюється шляхом пошарового нанесення матеріалу. Це дозволяє створювати органи зі складною внутрішньою структурою.

Головний недолік – тривалий час друку органів, яке намагалася виправити команда вчених з лабораторії прикладних фотонних пристроїв (Laboratory of Applied Photonics Devices, LAPD) в Швейцарії, пише Science Daily, передає “Телеграф”.

Однак існує й інший спосіб – об’ємний біодрук, що дозволяє формувати орган одночасно по всьому об’єму.

Біопринтер – що це?

Це спосіб друку, при якій орган формують одночасно по всьому об’єму. На особливу “суміш” з клітин і фіксуючого матеріалу по черзі з різних боків працює лазер з різною проникаючою здатністю зі спеціального проектора, який “показує” тільки певну частину 3D моделі. Під дією променів проектора тканини тверднуть. Це продовжується до тих пір, поки весь майбутній орган не буде “освітлений”.

Вчені відзначили: використання такого методу дозволило їм створювати складні форми тканин в біосумісним гідрогелем зі стовбуровими клітинами.

Більш того, з цих тканин можна формувати органи з розвиненою кровоносною системою. При цьому друк займає всього кілька секунд.

Це допоможе створювати функціональні органи за короткий проміжок часу. За допомогою нових технологій будуть друкувати органи за лічені секунди

У порівнянні з біодруком, технологія вчених значно швидше, не має обмежень і не ставить під загрозу життєздатність клітин.

Вчені вже успішно і швидко надрукували тканини серцевого клапана, меніска, легеневої артерії і стегнової кістки. Більш того, надруковані тканини і органи також можуть бути використані для створення взаємопов’язаних структур, на зразок печінки і жовчного міхура.

За словами експертів, така технологія дозволить створювати “персоналізовані” органи для пересадки, які не викликатимуть реакцію імунної системи.

Зараз вчені планують провести клінічні випробування. Така технологія зможе забезпечити не тільки потреби донорських служб, а й потреби в лабораторних тварин, над якими ставлять експерименти.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com