Вчені розкрили таємницю загадкових радіосплесків з далеких галактик

27.02.2021, 14:30
94993

Міжнародний колектив вчених під керівництвом дослідників з ФТІ імені Іоффе отримав підтвердження гіпотези про походження швидких радіовсплесків (FRB) з далеких галактик, – пише Думка.

Читайте також: Вчені знайшли унікальну зірку, яка міняє уявлення про Галактику

Сигнали виявилися пов’язані з потужними спалахами позагалактичних магнітарів – нейтронних зірок з сильними магнітними полями.

Як повідомляється в журналі Nature Astronomy, 28 квітня 2020 року Канадський радіотелескоп CHIME зареєстрував сплеск від галактичного магнітара SGR 1935+2154. Дві мілісекундні спалахи відбулися з інтервалом в 30 мілісекунд.

Аналогічну подію побачила установка STARE2, а в жорсткому діапазоні спектра-Російський прилад Конус на борту американського супутника Wind, а також супутники Integral (ESA), Agile (Італія), Insight-HXMT (Китай).

“Одночасна реєстрація від галактичного магнітара сплеску, цілком аналогічного швидкому радіовсплеску FRB, в радіо і рентгенівському / гамма діапазонах спектра є найсильнішим аргументом на користь магнітарної гіпотези, а також дозволяє говорити, що принаймні істотна частка швидких радіовсплесків породжується потужними спалахами позагалактичних магнітарів”, – розповів професор МДУ Сергій Попов.

Астрофізик зазначив, що тепер належить зрозуміти, який же механізм виникнення FRB в деталях.

Швидкі радіовсплески-це потужні короткі, кілька мілісекунд, імпульси радіовипромінювання, що приходять від далеких позагалактичних джерел. Перше таке подій було описано в 2007 році.

Пізніше було зареєстровано ще кілька сплесків. Вченими було запропоновано безліч сценаріїв: від вкрай екзотичних “космічні струни” і “білі діри” до досить прозаїчних – надпотужні імпульси пульсарів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com