Вчені точніше визначили швидкість розширення Всесвіту

11.11.2019, 20:15
51646

Команда з Університету Клеменсона й кількох інших інститутів по всьому світу вивчили дані гамма-випромінювання, які були зібрані телескопом Фермі й наземним атмосферним телескопом Черенкова, а також інформацію про міжгалактичне фонове світло. Це дозволило їм по-новому оцінити так звану “Сталу Хаббла”.

Читайте також: NASA проведе першу в історії виключно жіночу експедицію у відкритий космос

Як пише Newsweek, гамма-промені – найбільш енергійна форма електромагнітної радіації. Довжина її хвиль найкоротша. Тим часом, фонове міжгалактичне світло представляє радіацію, накопичену у Всесвіті від активності галактичних ядер і процесу формування зірок. Взаємодія між гамма-променями й таким світлом формує своєрідну сигнатуру, за якою вчені можуть спостерігати. Завдяки цьому вони змогли розрахувати сталу Хаббла, яка, на їхню думку становить приблизно 67,5 кілометрів щосекунди на мегапарсек.

Мегапарсек – це мільйон парсек, одиниця довжини, яку використовують для оцінки великих відстаней між об’єктами за межами Сонячної системи. Один парсек – це приблизно те ж саме, що і 19 трильйонів миль або 3,26 світлових років. “Суть космології в тому, щоб зрозуміти еволюцію нашого Всесвіту, як він розвивався в минулому, що він робить зараз і що станеться в майбутньому”, – пояснив професор фізики й астрономії в Університеті Клеменсона Марко Ахелло.

“Наші знання засновані на низці параметрів включно зі сталою Хаббла, які ми прагнемо заміряти якомога точніше. У цьому дослідженні наша команда проаналізувала зібрані дані з орбітальних і наземних телескопів, щоб по-новому оцінити, як швидко розширюється Всесвіт”, – додав він.

Вчені знають, що Всесвіт розширюється, з часів, коли американський астроном Едвін Хаббл відкрив, що галактики віддаляються одна від одної зі швидкістю, пов’язаною з відстанню до Землі. Можна простіше собі уявити це відкриття, якщо уявити кульку (представляє Всесвіт), вкриту цятками (позначення галактик). З надуванням кульки цятки будуть віддалятися одна від одної. Хаббл розрахував, що розширення Всесвіту відбувається зі швидкістю 500 кілометрів щосекунди на мегапарсек. Тепер новий розрахунок цього показника за допомогою більш досконалих сучасних технологій свідчить, що розширення відбувається значно повільніше, ніж вважав Хаббл.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com