Вчені виявили нового суперрозповсюдника коронавірусу

4.07.2021, 15:00
97954

Пилок дерев може бути розповсюджувачем вірусу COVID-19, що потенційно збільшує ризик зараження в багатолюдних місцях. В таких умовах прийнятої соціальної дистанції в два метри може бути недостатньо.

Читайте також: Лікар-імунолог розповів, як відновитися після коронавірусу

До відповідного висновку прийшли експерти з Університету Нікосії на Кіпрі, які створили комп’ютерну симуляцію верби – прототипу джерела пилку – і змоделювали, як переносяться її зерна, підтвердивши у такий спосіб версію про “суперрозповсюджувача”, повідомляє Daily mail. Роботу було опубліковано в журналі Physics of Fluids.

Для створення комп’ютерної симуляції переміщення пилку повітрям дослідники використовували передові моделі гідродинаміки. Зокрема, команда відтворила, як 10 тис. зерен пилку, що летять з їхнього дерева, взаємодіятимуть із двома скупченнями людей на відкритому повітрі – одне з 10 осіб, інше зі 100 – водночас деякі з них також виділяють частки COVID-19. Внаслідок було виявлено, що пилок пройде через обидва натовпи менш ніж за хвилину, зібравши вірусні частинки і перенісши їх далі.

Звірившись із національної картою алергенів, вчені з’ясували, що більшість випадків зараження було зафіксовано саме в тих районах, де концентрація пилку в повітрі була вищою.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com