Вчені визначили, які маски найкраще захищають від коронавірусу

5.04.2021, 15:22
96208

Респіраторні маски N95 є найбільш ефективними для захисту від аерозолів, подібних до тих, у яких розповсюджується коронавірус.

Читайте також: В Україні за добу виявлено 10 179 нових випадків COVID-19

Такого висновку дійшли фахівець з мікроаналізу зі Смітсонівського інституту охорони природи США Едвард Віченці та його колеги з Національного інституту стандартів і технології, передає Science News. Вони проаналізували різні види масок під мікроскопом, щоб визначити, які з них та з якого матеріалу найкраще захищають від COVID-19.

Окрім N95, за їхніми словами, ефективно захищає маска зі щільно сплетеної фланелі – різновиду бавовняної тканини. Тоді як засоби захисту із синтетичної тканини – шифон і віскоза – добре затримувати аерозолі не можуть.

Едвард Віченці пояснив, що хаотична природа бавовняних волокон із їхньою зморшкуватою текстурою, складною формою з вигинами і складками дозволяє бавовні вловлювати більше нанорозмірних частинок, ніж інші тканини.

Бавовняна фланель також забезпечує додатковий захист, вбираючи вологу, яка виділяється під час дихання.

А ось поліефірні тканини (поліестер) мають добре організовані, прямі й гладкі волокна, що, кажуть фахівці, робить їх менш ефективними матеріалами для захисних масок.

Науковці переконують, що засоби захисту із поліестеру й нейлону відштовхують воду, тому додаткових переваг не мають.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com