Вчені з Фінляндії змоделювали поширення коронавірусу у повітрі супермаркету

7.04.2020, 21:17
68917

Вчені з Фінляндії, використовуючи суперкомп’ютер, змоделювали, як коронавірус поширюється в приміщенні і як довго він може перебувати в повітрі. Про це повідомляє ТАСС.

Читайте також: З’являються ще до температури: лікарі назвали приховані симптоми коронавірусу

Дослідження проводилося Університетом Аалто, Гельсінським університетом, Метеорологічним інститутом та Центром технічних досліджень Фінляндії VTT.

Вчені змоделювали ситуацію, при якій людина чхає у звичайному продуктовому магазині в проході між стелажами з товарами в умовах роботи типової для таких супермаркетів вентиляційної системи.

“Вчені в кожній з організацій прийшли до одного і того ж висновку: хмара частинок поширюється далі від безпосереднього місцезнаходження того, хто кашляє. Одночасно вона розріджується, але її розпорошення і слабшання забирає кілька хвилин”, − заявили в Університеті Аалто.

Читайте також: Науковці розробили аналіз крові, який може виявляти 50 видів раку

“Якщо уражена коронавірусом особа після відкашлювання відійде від того місця, де стояла, і до цього місця наблизиться здорова людина, найдрібніші частинки, які переносять вірус, можуть потрапити в її дихальну систему”, − сказав один з авторів дослідження Вілле Вуорінен.

Вчені підкреслили, що розмір найдрібніших частинок, що виділяються в повітря при сухому кашлі, одному із симптомів коронавірусу, становить менше 15 мкм, тому в період пандемії, за можливості, потрібно уникати закритих просторів з великим скупченням людей, резюмували дослідники.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com