Вчені з Уханя заявили про появу нового коронавірусу, який може передатися людям

27.01.2022, 17:31
110105

Китайські вчені заявили про ризик проникнення до людської популяції коронавірусу NeoCoV, який виявили раніше в Південно-Африканській Республіці (ПАР). Поки він вражає лише кажанів, але якщо в його геномі з’явиться нова мутація, вірус зможе заражати і людину.

Читайте також: В Україні розширилася “червона ” зона

Про це йдеться в статті на порталі bioRxiv.

За даними вчених, більшість з яких працює в інституті в Ухані, NeoCoV не є штамом SARS-CoV-2, що викликає COVID-19 – NeoCov близький за природою до вірусу близькосхідної лихоманки MERS.

Поки що NeoCov виявили у кажанів, до клітин яких він потрапляє через ті ж білкові рецептори ACE2, що й нинішній SARS-CoV-2, який спровокував пандемію. Водночас, згідно з дослідженням, NeoCov з’єднується з рецептором ACE2 особливим чином – від нього не захищають ні антитіла, ні білкові молекули.

На думку вчених, це вказує на потенційну небезпеку. Утім, за даними фахівців, для взаємодії з організмом людини вірусу потрібна певна мутація, якої наразі немає. Вони наголосили, що наразі цей штам загрожує лише кажанам.

“Випадки поширення цієї групи вірусів слід ретельно відстежувати, враховуючи їхній потенціал появи у людей”, — йдеться у публікації.

Наразі дослідження має статус препринту: у майбутньому його мають перевірити експерти.

Зауважимо, що наразі у світі починає домінувати новий штам “Омікрон”. Через нього у багатьох країнах фіксуються максимальні показники добової захворюваності на COVID-19.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com