Вчені заявили, що кір знищує імунну пам’ять організму

3.11.2019, 12:49
50222

Вірус кору стирає імунну пам’ять організму і робить його вразливим до інших хвороб, повідомляється в дослідженні, опублікованому в Science Immunology 1 листопада.За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно від кору помирає понад 100 тисяч осіб, більшість з яких – діти у віці до п’яти років.

Читайте також: З початку року на кір захворіло більше 57 тисяч українців

Автори роботи вивчили зразки крові в учнів трьох шкіл в Нідерландах. Їхні батьки належать до ортодоксальної протестантської громади і відмовляються щепити дітей з релігійних міркувань.

Серед учасників були як здорові невакциновані діти, так і ті, хто перехворів на кір під час спалаху 2013 року. У останніх зразки крові брали двічі, через три тижні і сім місяців після зараження.

Аналіз показав, що після зараження кором з організму дітей зникло від 11 до 73 відсотків антитіл до поширених інфекцій.

Інше дослідження, також проведене в Нідерландах, показало, що кір знижує різноманітність клітин імунної пам’яті, які зберігають інформацію про перенесені інфекції і допомагають швидко реагувати на них. Велика частина таких клітин гине і замінюється новими, які “пам’ятають” тільки про кір.

Вчені та лікарі раніше знали, що перехворівши на кір у людини збільшується ризик смерті від інших інфекцій, але тепер відомий механізм.

Дослідники використовували новий метод молекулярної біології VirScan. Група вчених Коліна Рассела з Амстердамського університету з’ясувала, що після кору у дітей зменшувалася кількість так званих В-лімфоцитів, які відповідають за вироблення антитіл і пам’ятають колишні атаки різних патогенів.

Таким чином, дослідники роблять висновок: вакцинація проти кору важлива не тільки для боротьби з вірусом, це в тому числі і спосіб підтримати імунітет і запобігти імунній амнезії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com