Вчені заявили, що коронавірус має три підтипи

20.05.2020, 17:54
72999

Вчені з Тасманійського університету проаналізували геноми декількох тисяч штамів SARS-CoV-2 і прийшли до висновку, що вірус розділився на три окремих лінії, у кожній з яких – свій набір мутацій у ключових генах. Попередні результати дослідження опубліковані у вівторок, 19 травня, в електронній науковій бібліотеці bioRxiv.

Читайте також: У двох гуртожитках та дитячому центрі Києва зафіксували спалах COVID-19, – Кличко

“Наші спостереження показують, що зараз у світі паралельно циркулюють три різних лінії SARS-CoV-2, які значно відрізняються один від одного з точки зору епідеміології. Наприклад, лінія C, для якої характерна висока швидкість росту, з’явилася в Європі, в кінці лютого. Характерні для неї мутації розташовані в тих ділянках генома вірусу, які безпосередньо відповідають за його розмноження і проникнення в клітини”, – йдеться в роботі.

Молекулярні біологи ще з перших днів спалаху COVID-19 намагаються зрозуміти, в який бік і як еволюціонує збудник – коронавірус SARS-CoV-2. Сьогодні відомо, що мутації в ньому накопичуються, приблизно, з тією ж швидкістю, як і у вірусу грипу, однак до чого можуть привести ці мутації, вчені поки зрозуміти не можуть.

Біологи розділили вірус на три окремі лінії, які відрізняються як заразністю та іншими біологічними властивостями, так і тим, як саме вони поширювалися по різних куточках Землі. Перші дві з них вчені назвали лінією A і лінією B. Дослідники відзначають, що вони досить слабо відрізняються один від одного. Ці різновиди з’явилися в перші дні розвитку епідемії, ще в листопаді або в грудні 2019 року. Спочатку лінія A і лінія B поширювалися на території Китаю, проте згодом вони потрапили в інші країни Азії і на західне узбережжя США.

Третій підтип коронавірусу, лінія C, з’явився значно пізніше, в кінці лютого. Він виник на території Європи і відрізняється від двох інших набором значущих мутацій у гені S, що відповідає за проникнення SARS-CoV-2 в клітини людини, і в гені ORF1ab, критично важливому для розмноження вірусу.

Ці зміни, як відзначають дослідники, не тільки підвищили заразність вірусу, але і зробили його більш мінливим, прискоривши процес накопичення мутацій в його геномі. Поява лінії C, як припускають Чарльстон і його колеги, пояснює те, чому вірус почав стрімко поширюватися по Європі на початку березня. Зараз ця лінія – найпоширеніший різновид вірусу у світі.

При цьому дослідники не виключають, що лінія C могла так швидко поширитися по Європі і через випадкові фактори, – наприклад, через те, що вона першою проникла на її територію і змогла закріпитися там. Як відзначають дослідники, наступні спостереження за їх розповсюдженням, особливо в країнах Близького Сходу, за якими майже немає даних, покажуть, яка з цих двох гіпотез ближча до істини.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com