Вчені знайшли кратер від зіткнення Землі з найбільшим в історії метеоритом

10.01.2020, 18:10
59283

Після майже століття пошуків вчені виявили кратер, який лишився від зіткнення Землі з найбільшим за всю її історію метеоритом.

Читайте також: NASA проведе першу в історії виключно жіночу експедицію у відкритий космос

Про це говорять автори дослідження, опублікованого нещодавно в Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, пише УНІАН.

Сліди надзвичайного впливу космічного тіла, яке протаранило нашу планету приблизно 790 тисяч років тому, спостерігалися на 20% Східної Півкулі. Це 10-та частина всієї поверхні Землі. Як пише Daily Star, доказами зіткнення слугують чорні подібні до скла утворення, які називають тектитами.

“Великий кратер, з якого ці тектити походять, не вдавалося знайти впродовж століття. Хоча досить давно докази вказували на місцевість десь на території Індонезії”, – йдеться в статті. Команда вчених тепер переконана, що кратер з діаметром близько 15 кілометрів розташований на півдні Лаосу. Існує розумне пояснення, чому так довго його не вдавалося віднайти. Кратер похований під 910-кілометровим молодим вулканічним полем.  Лише вивчення тектитів дозволило визначити точно, де саме велетенський метеорит вдарив нашу планету.

Коли місце удару було визначене, вчені провели заміри магнітного поля в пошуках “гравітаційних аномалій”, які вказували б на наявність великого прихованого кратера. І дуже швидко вони знайшли ці докази.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com